Vreme je za Uran

Planeta Uran je sedma planeta po udaljenosti od Sunca i ta udaljenost trenutno iznosi skoro tri milijarde kilometara ili ako pogledamo u Stellariumu to je tačno 2 982 430 000 km. Zbog ove udaljenosti vam se može učiniti da je nemoguće videti ovu planetu golim okom, ali njena magnituda navodi na drugi zaključak.

Uran i sateliti snimljeni amaterskom opremom

Trenutna magnituda Urana je 5.8 i ona vam omogućava da ukoliko se nađete na odličnoj lokaciji za posmatranje daleko od gradskog ili bilo kog drugog svetla vidite Uran golim okom.  Ipak, moramo uzeti u obzir i još neke ograničavajuće okolnosti za posmatranje golim okom:

  1. Veoma, ali veoma mali broj nas može pronaći odličnu lokaciju za astronomska. posmatranja a da ne vozi desetine kilometara van mesta gde živi.
  2. U okolini Urana na nebu se nalaze zvezde slabijeg sjaja iz sazvežđa Ovan i Ribe i potrebno je poznavanje rasporeda zvezda i sazvežđa
  3. Mesečev sjaj može otežati posmatranje bilo kog objekata koji je manje sjajan ili na granici vidljivosti kao što je Uran
  4. Nemaju svi tu prednost da im je vid odličan
  5. Atmosfera nije uvek prozirna koliko bi želeli, a ni mirna

Još jedna plava tačka u Svemiru

Dakle, potrebno je da se baš dosta kockica složi da biste posmatrali objekte na granici vidljivosti golim okom, a to je oko 6. magnitude. Iz ovakvih razlog poželjno je imati makar dvogled da biste bili sigurni da će posmatranje biti uspešno.

Kako je Voyager 2 video Uran

Uran se nalazi u sazvežđu Ovan, dok će Mesec biti u sazvežđu Ribe, zatim u sazvežđu Kit, da bi u noći između 1 i 2. februara stigao do sazvežđa Ovan.

Uran - foto.StarWalk.space.jpg

Večeras je Mesec star 7 dana (46,6%) i njegov sjaj će sigurno uticati na vidljivost planete Uran, ali vam 31. januara i 1. februara može pomoći da locirate Uran. Planeta Uran će na jugozapadnom nebu biti sa prvim mrakom, a zaći će malo pre ponoći, odnosno u 23:51. U blizini će se nalaziti Mesec, baš kao na slici. Takođe, za orijentaciju tu su i zvezde Hamal i Sheratan najsjajnije u sazvežđu Ovan.

Astronomija VIII – planeta Uran

U dvogledu ili teleskopu Uran će se razlikovati od ostalih zvezda po modrozelenkastoj boji, ali zbog udaljenosti nije moguće videti bilo kakve detalje na njemu, pa ni većim amaterskim instrumentima.

Pratite Veneru do maja 2020. godine (video) i ostale sjajne planete

Nećete moći a da ne primetite Veneru niže prema horizontu jer je posle Meseca najsjajnija na noćnom nebu sa trenutnom magnitudom 4,11.

Upoznajte se sa noćnim nebom klikom na sliku ispod:

Zodiac constellations set

_______________________________________________________________

Izvor slike na vrhu: https://starwalk.space/en/news/january-2020-moon-uranus-close-approach

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s