Putin o ruskim svemirskim planovima

Predsednik Vladimir Putin je naredio ubrzanje izgradnje svemirske luke na istoku Rusije. U pitanju je projekat vredan nekoliko milijardi B92dolara koji bi trebalo da prekine zavisnost od Bajkonur kosmodroma u Kazahstanu i odakle bi trebalo da kreću sve buduće misije na Mesec i Mars, piše “Business Insider“.

Beta/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service
Beta/AP Photo/RIA Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service

Pravljenjem lansirne piste na sopstvenoj teritoriji je ključni Putinov napor da se obnovi nekada izuzetno napredna svemirska industrija koja već decenijama pati od smanjenja sredstava i odliva mozgova.

„Naša sopstvena svemirska infrastruktura i moderna mreža kosmodroma dozvoliće Rusiji da pojača svoju poziciju vodeće svemirske supersile i garantovaće nam nezavisnost svemirskih aktivnosti“, izjavio je Putin.

U razgovoru sa novinarima, Putin je dodao da se radovi sporo odvijaju pošto na kosmodromu radi svega 6.000 radnika, što je duplo manje od broja potrebnog za brzi završetak.

„Kapacitet kosmodroma će u budućnosti biti proširen, kako bi bio korišćen za ostvarivanje programa putovanja na Mesec, Mars i druge objekte u svemiru“, dodao je Putin.

Jedan od starijih državnih zvaničnika takođe je izjavio da uprkos svim finansijskim problemima, Rusija neće odustati od investiranja u svemir.

„Uprkos povećanju troškova i pritiska sankcija, Rusija neće menjati planove“, izjavio je Dmitrij Rogozin.

Rusija je u julu lansirala svemirsku raketu potpuno novog dizajna koja je u potpunosti napravljena unutar granica ove zemlje sa kosmodroma Plesetsk.

——————————

Izvor: B92

——————————

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s