Stiže jesen 2014

Nakon veoma lošeg leta na pragu smo sledećeg godišnjeg doba – jeseni. Taj prag predstavlja prividni susret Sunca i nebeskog ekvatora (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu). U trenutku kada Sunce u svom prividnom kretanju naiđe na nebeski ekvator i preseče ga, iz pravca severa ka jugu, počinje jesen.

Kod nas ove godine jesen stiže 23. septembra u 04:29 h, a završava se 22. decembra u 00:03 h. Međutim, može da se dogodii da se početak jeseni odloži i za 24. septembar, ali i da početak bude 22. septembra.. Istovremeno na južnoj zemljinoj polulopti počinje proleće.

Ekvinocij i solsticij

Ravnodnevnica ili ekvinocij se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu.Takođe postoje letnji i zimski solsticaj, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

U trenutku ekvinocija Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na Zemljin ekvator i na taj način sunčeva svetlost ravnomerno obasjava čitavu planetu. Na taj način se obezbeđuje da trajanje dana i noći tog dana bude skoro jednako, odnosno približno po 12 sati. Jesen počinje kada se Sunce nađe u tzv. omega tački, a proleće kada je Sunce u gama tački.

Ilustracija kako Sunčevi zraci padaju na Zemlju na dan jesenjeg ekvinocija:

Jesenji ekvinocij (izvor: http://www.timeanddate.com)

U trenutku početka jeseni Sunce će se zajedno sa Merkurom nalaziti u sazvežđu Devica, dok će se Venera nalaziti u sazvežđu Lav. Saturn će se nalaziti u sazvežđu Vaga, Mars u sazvežđu Škorpija, Jupiter u sazvežđu Rak, Uran u sazvežđu Ribe i Neptun u sazvežđu Vodolija. Mlad Mesec će se nalaziti u sazvežđu Lav i svega oko 1% njegove površine će biti obasjano Sunčevom svetlošću.

I Sunce i Mesec će biti ispod hotizonta.

POložaj Sunca i Meseca u trenutku početka jeseni 2014 - foto: Stellarium
Položaj Sunca i Meseca u trenutku početka jeseni 2014 – foto: Stellarium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s