Poslušajte “zvuk” kada lender sleti na kometu

Umetnička vizija sletanja
Umetnička vizija sletanja

Naučnici Nemačke svemirske agencije (DLR) izjavili su danas da su registrovali vibracije sa senzora na trima nogama robotske laboratorije kada je, prošle srede, nakon 10-godišnjeg putovanja svemirom i sedmočasovnog spuštanja sa matičnog broda “Rozeta”, konačno dotakla kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

 U svemiru nema zvuka, pa je tim stručnjaka transkribovao signal u trajanju od dve sekunde u akustični ekvivalent. Iako gotovo neuhvatljiv, zvuk je naučnicima pružio niz informacija o površini komete, kazao je Klaus Zajdenstiker iz DLR-a.

– “Fajli” je došao u kontakt sa mekim slojem debljine nekoliko centimetara. Potom su, samo nekoliko milisekundi kasnije, njegove noge dotakle tvrdu, možda zaleđenu podlogu – objasnio je on.
Opremljen sa 10 instrumenata, “Fajli” se spustio na kometu 12. novembra. Harpuni kojima je trebalo da se prikači za kometu nisu se aktivirali. Sto kilograma teška sonda dva puta se odbila od površine repatice pre nogo što se definitivno učvrstila.
“Fajli” se zaglavio u debeloj senci u blizini litice koja mu onemogućava dodatno napajanje. Nakon 60 sati rada otišao je u hibernaciju, ali je pre toga uspeo da na vreme pošalje bezbroj dragocenih informacija.
Misija Rozeta, odobrena još 1993. godine, ima zadatak da istraži sastav kometa i da pokuša da odgonetne misteriju formiranja našeg sunčevog sistema, nastalog pre 4,6 milijardi godina.

—————————-

izvor: Blic

—————————-

One thought on “Poslušajte “zvuk” kada lender sleti na kometu

  1. Pingback: Poslušajte “zvuk” kada lender sleti na kometu - Webium.in

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s