Letelica Dawn poslala sliku planetoida Ceres

DawnLetelica Dawn je 15. jula 2011. godine ušla u orbitu oko asteroida Veste i na taj način postala prva letelica koja je ušla u orbitu nekog objekta u asteroidnom pojasu između Jupitera i Marsa.

Međutim, letelica Dawn bi trebalo da postane i prva letelica koja je za cilj imala da uđe u orbitu dva nebeska tela i pošalje nam njihove fotografije izbliza. Vesta je već detaljno fotografisana i slike koje je letelica poslala na Zemlju su fenomenalne. Letelca je nakon završenog zadatka oko Veste, 4. septembra 2012. godine krenula na put prema Ceresu gde bi trebalo da stigne februara 2015. godine.

Vesta ima prečnik od 530 km i drugi je po veličini objekat u asteroidnom pojasu, odmah posle planetoida Ceresa.

Ceres i Vesta - Foto: NASA-HST
Ceres i Vesta – Foto: NASA-HST

Asteroid Ceres (Cerera) su astronomi uvrstili u patuljaste planete, gde pripada i nekadašnja planeta Pluton. Toj grupi pripada zahvaljujući svom prečniku od 933 km, a i sastavu. Ujedno je i najveći asteroid koji je otkriven.
Njegova putanja se nalazi u asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera. Oko svoje ose ose okrene za nekih 9 sati, a Sunce obiđe za 4,6 zemaljskih godina.

Otkriven je baš 1.januara 1801 godine u Palermu. Za njeno otkriće zaslužan je italijanski astronom Đuzepe Pjaci koji je u početku mislio da je otkrio kometu.
Istraživanja su pokazala da je Ceres sfernog oblika i da postoji mogućnost da sadrži malo atmosfere i izvor sopstvene toplote. NASA je lansirala letelicu DON koja će 2015 stići do ove patujaste planete i detaljnije je istražiti. (izvor)

Zvanični sajt misije kao i slike asteroida Veste pogledajte >>>> ovde.

Za tri meseca ova letelicica stiže i do planetoida Ceres kada se mogu očekivati nova i zanimljiva otkrića. U negovoj orbiti će se naći u martu 2015. godine

Sa letelice je 1. decembra ove godine, tokom testiranja kamere, stigla slika Ceresa sa udaljenosti od 1,2 miliona km (oko 3 puta rastojanja Zemlja-Mesec).

Letelica "DAWN" snimila Ceres - foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Letelica Dawn snimila Ceres – foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Do sada su najbolje slike Ceresa bile one sa svemirskog teleskopa Habl, ali se one neće moći uporediti sa slikama koje ćemo videti sa letelice Dawn.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s