Junsko noćno nebo

Telescope_at_moon
Klikni i upoznaj položaje zvezda, sazvežđa…

Junsko noćno nebo je zanimljivo iz više razloga. Jedan od najboljih je taj da počinju tople noći koje nam omogućavaju duže posmatranje neba, a zatim i planete koje dominiraju nebom nakon zalaska Sunca a to su Jupiter, Venera i Saturn.

Saturn će se nalaziti na jugoistoku i u sazvežđu Vaga, dok će se Jupiter i Venera nalaziti na zapadu u sazvežđima Rak i Blizanci.

Krajem juna nas očekuje i zanimljiv nebeski susret – konjukcija Jupitera i Venere.

Naravno, ove tri planete je moguće posmatrati golim okom. Dvogledom možemo posmatrati Jupiterove satelite i kratere na Mesecu.
Više >>>> ovde.

Položaj VLT na nebu ovih dana (oko 21:30)
Položaj VLT na nebu ovih dana (oko 21:30)

I Veliki letnji trougao se sada nalazi na istoku nakon zalaska Sunca.

Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde koje dominiraju tim svojim delom neba. Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno je i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

U junu i julu Vegu možemo lako pronaći na istočnom noćnom nebu, jer je jednostavno najsjajnija na tom delu neba u to vreme. Dole levo od nje se nalazi Deneb koji je vidno manjeg sjaja. Dok se dole desno, malo udaljenije nego što je Deneb od Vege, nalazi zvezda Altair.

Kako vreme bude odmicalo VLT će sa prvim mrakom bii sve viši na nebu, tako da će recimo u septembru nakon zalaska Sunca već biti sa druge strane zenita.

Video pokazuje samo deo onoga što ćemo videti u junu na noćnom nebu:

One thought on “Junsko noćno nebo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s