Aprilsko noćno nebo 2016

Stiglo je proleće i toplije vreme, a u isto vreme i više mogućnosti za astronomska posmatranja. I pored velikog broja Mars_animated_simobjekata na nebu koji se mogu videti u zimskom periodu, svako posmatranje bude skraćeno zbog hladnoće.

Međutim, ukoliko želite da posmatrate zimska sazvežđa morate požuriti, jer krajnji rok je
kraj aprila. Još uvek možete videti sazvežđa Orion i Veliki Pas. odnosno zvezde Rigel, Betelgez, Sirijus, kao i najčešću metu atronoma amatera maglinu M42. Moguće je do pomenutog roka videti i sazvežđe Bik u kome možemo posmatrati zvezdana jata Plejade i Hijade, kao i telekopom ostatak supernove Krab nebulu ili M1 objekat.

U aprilu će nebom dominirati planeta Jupiter koji se nalazi u sazvežđu Lav , a koju možemo posmatrati već sa prvim mrakom. Jednostavno, kada u to vreme vidimo najsjajniji objekat prema istoku to će biti Jupiter.

Na slici se vidi položaj Jupitera prema istoku i pomenuta zimska sazvežđa prema zapadu koja ubrzo nakon zalaska Sunca zalaze:

Jupiter i zimska sazvežđa - foto Stellarium
Jupiter i zimska sazvežđa – foto Stellarium

saturnŠto se tiče ostalih planeta vidljivih golim okom možemo nakon ponoći posmatrati Saturn i Mars koji borave u sazvežđu Zmijonoša, a treba gledati prema jugu. U njihovoj blizini biće i sjajna crvenkasta zvezda Antares u sazvežđu Škorpija, pored koje dvogledom možemo videti zvezdano jato M4Venera i Merkur su trenutno veoma blizu Sunca tako da nije moguće posmatrati ih bezbedno.

Na slici je vidljiva i najsjanija zvezda u sazvežđu DevicaSpika, kao i zvezda Altair u sazvežđu Orao:

Saturn i Venera u sazvežđu Zmmijonoša - foto Stellarium
Saturn i Venera u sazvežđu Zmmijonoša – foto Stellarium

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na nabu na kome će se pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22, kao i između 22 i 23. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Iako nisu tako brojni kao što su to Perseidi ili Geminidi, zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Najbolje vreme za posmatranje će biti 21 i 22. april posle 22h pa do svitanja. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka.

foto: Stellarium
Izlazak sazvežđa Lira iznad horizonta – foto: Stellarium

Takođe, u aprilu se obeležava i Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje se obeležava 22. aprila. Ovaj datum su Ujedinjene Nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebao bi da utiče na sve države, a i pojedince da se uključe u globalnu akciju širanja ekološke svesti.

Ukoliko želite da se bliže upoznate sa noćnim nebom i da lakše pronađeete pomenute objekte i sazvežđa kliknite na sliku ispod:

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

NASA preporučuje:

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s