Tranzit Merkura 9. maja

Ne tako čest astronomski događaj, tranzit Merkura preko Sunčevog diska, desiće se 9. maja 2016. godine.

Tačkica gore levo od sredine je Merkur - foto: Stellarium
Tačkica gore levo od sredine je Merkur – foto: Stellarium

Merkur i Venera, kao unutrašnje planete, s vremena na vreme prođu između Zemlje i Sunca tako da ih mi možemo videti kao crne tačkice na Sunčevom disku. Pošto su njihove orbite nagnute u odnosu na ravan ekliptike pod različitim uglom od Zemljine orbite mi ovakve tranzite ne vidimo često.

Na primer, tranzit Venere se dogodio 2012. godine, a sledeći će neko drugi posmatrati 2117. godine. Te 2012. godine smo se probudili veoma rano, odvezli se do obližnjeg brda, postavili teleskop pre izlaska Sunca i čekali tranzit Venere. Posmatranje je uspelo zahvaljujući samo jednoj rupi u oblacima. Imali smo svega nekoliko minuta i uspeli smo da fotografišemo. Evo nekoliko slike tranzita Venere i nekoliko sunčevih pega na Sunčevom disku:

Merkur i Venera su jedine planete koje su bliže Suncu od Zemlje. Obično, gledano sa Zemlje, prolaze prividno iznad ili ispod Sunčevog
diska na svom putu oko Sunca. Ipak, kada se dogodi da je neka od ovih planeta u liniji Zemlja – Venera(Merkur) – Sunce mi vidimo malu crnu tačku kako putuje preko Sunčevog diska, što dugačije nazivamo tranzit određene planete. Za razliku od tranzita Venere, tranzit Merkura je češća pojava i dešava se 13 ili 14 puta u toku jednog veka.

Na sledećoj slici se vidi sa kojih delova planete će se videti kompletan tranzit, sa kojih delimičan i sa kojih delova planete se neće videti:

tm2016-Fig02b

Početak tranzita će biti u 13 h i 12 min i trajaće do 20 h i 42 min. Međutim, sa ovih prostora će biti moguće videti tranzit do, otprilike, 18 h i 30 min zbog zalaska Sunca.

Ukoliko želite da pogledate animacije Marsa koji prvi petlju na nebu tokom opozicije i tranzita Merkura to možete uraditi >>>> ovde.

Prema Stellarium-u magnituda Merkura će se kretati preko 7, tako da će na disku Sunca izgledati kao mala crna tačkica, znatno manja od Venere iz 2012. godine. Zbog same magnitude ispašta popularnost ovog astronomskog događaja jer je za posmatranje neophodan bolji dvogled ili teleskop, dok je Venera mogla da se vidi i bez uvećenja, već samo sa zaštitnim filterom.

Merkur-tranzit-ispred-Sunca-1

Ono što je nabitnije kod posmatranja Sunca jeste bezbednost.

Ukoliko nepravilno postupite dovodite u pitanje vaš vid. Iz tog razloga potrebno je vašu optiku (dvogled ili teleskop) prekriti odgovarajućim filterom za Sunce. Međutim, ne može se koristiti bilo kakav filter koji umanjuje sjaj Sunca, jer i ako se Sunce kroz filter vidi slabije to ne znači da je prolaz ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja smanjen. Tako postoje filteri za smanjanje ukupnog zračenja i filteri za smanjenje ili blokiranje zračenja u određenom delu elektromagnetnog zračenja.  Više o bezbednosti i filterima možete pročitati >>>>ovde.

Položaj unutrašnjih planeta Sunčevog sistema 9. maja:

izvor: https://in-the-sky.org
izvor: https://in-the-sky.org

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s