Na današnji dan otkriven Pluton

Daleke 1930. godine na današnji dan otkriven je planetoid, a nekada planeta Pluton. Za otkriće je zaslužan astronom Clyde Tombaugh (Klajd Tombo).

Pluto
Pluton snimljen pomoću letelice New Horizons

Od 20-ak fotografija visoke rezolucije snimljenih 14. jula 2015. godineu RAW formatu napravljen je ovaj mozaik Plutona na kome se vidi složena površina ove patuljaste planete.

Poznato je da je Pluton nekada bio deveta planeta u Sunčevom sistemu i da poseduje čak 5 satelita koji kruže oko njega, a najpoznatiji je Haron. Međutim, od 2006. godine ova planeta je dobila status planetoida, odnosno patuljaste planete. Evo zašto.

U januaru, 2005. godine Mike Brown i njegov tim sa Palomar Observatory u Kaliforniji su otkrili nebesko telo 136199 Eris koje je za 27% veće od Plutona. Tako je ovo nebesko telo postalo deveto po veličini u Sunčevom sistemu, odnosno zauzelo je Plutonovo mesto.

Tako je Međunarodna Astronomska Unija 2006. godine došla do zaključka da je verovatnoća nalaženja još takvih tela u Sunčevom sistemu velika i da je potrebno da se preispita dosadašnja definicija planete. Tada je Pluton postao Planetoid i sada nosi oznaku ili naziv 134340 Pluto.

Otkriće Erisa (Eride) je delimično promenilo naše shvatanje o Sunčevom sistemu.

Pluto-and-Vulcan
Imena plutonovih satelita – foto Hubble

Letelica New Horizons, koja je u julu proletela pored Plutona poslala je fenomenalne fotografije, ali i druge naučne podatke. Pomoću ove letelice bliže smo upoznali Pluton i videli da na njemu postoje ledene planine visoke i do 3 km, kao i ledene ravnice.

Međutim, niko nije očekivao da će Plutonovo nebo biti obojeno u plavo. U prilog tome govori i reakcije glavnog istraživača misije New Horizons Alana Sterna: “Ko bi očekivao da je nebo u Kajperovom pojasu plavo? Predivno je!”

d
Plavo nebo Plutona

Sledeća fotografija je napravljena 15 minuta nakon najbližeg sureta između letelice New Horizons i Plutona. Fotografisano je sa udaljenosti od 18 000 km, a na slici je obuhvaćeno 380 km Plutona.

Slika pruža odličan pogled na zalazak Sunca čiji zraci otkrivaju više slojeva retke Plutonove atmosfere i ledene planine i ravnice na njegovoj površini.

Za samo nekoliko decenija na primeru Plutona možemo videti kako je tehnologija napredovala i šta nam je pružila. Sa ovog mesta na jednoj planeti videli smo mnoštvo detalja na veoma udaljenom i potpuno drugačijem svetu od našeg.

Na slici ispod možemo videti kako je izgledala slika Plutona 1996. godine, zatim 2005, i na kraju 2015. godine kada le letelica NH prošla blizu njega.

pluton74

One thought on “Na današnji dan otkriven Pluton

  1. Pingback: Otkriće Plutona | Milan Milošević

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s