Aprilsko noćno nebo

Početak proleća je odlično vreme za astronomsko razmrdavanje i posmatranje noćnog neba. Nažalost, neka zimska sazvežđa u ovo vreme su sve bliža zapadnom horizontu i uskoro ih nećemo videti na noćnom nebu sve do njihovog ponovnog pojavljivanja na istoku, ali tek za nekoliko meseci. Na primer, sazvežđe Orion, sazvežđe Veliki Pas zajedno sa najsjajnijom zvezdom Sirijus

rgcb
foto: Marko Savić

Od planeta trenutno je Jupiter je u najpovoljnijem položaju za posmatranje i to na istočnom nebu nakon 20 h i moći će da se posmatra sve do izlaska Sunca.

Saturn će biti tu, ali samo za najupornije posmatrače jer će se na nebu pojaviti tek dva sata nakon ponoći.

Veoma je retka prilika kada smo u mogućnosti da posmatramo planetu Merkur, ali eto april je pravi mesec za to. Otprilike 45 minuta nakon zalaska Sunca tik iznad zapadnog horizonta moći ćete da posmatrate Merkur. Neće dominirati svojim sjajem kao npr. Jupiter, ali će biti bez problema vidljiv golim okom.

mars
Kanjon na Marsu – Foto: Viking Project, USGS, NASA

Mars će takođe biti vidljiv u aprilu kratko nakon zalaska Sunca, a lako ćemo ga prepoznati po svojoj karakterističnoj crvenkasto-narandžastoj boji.

Venera je sada blizu Sunca posmatrano sa Zemlje tako da je mi nećemo videti u ovom periodu.

Video ispod će vam pokazati i neka od zanimljivijijih objekata i sazvežđa na aprilskom noćnom nebu, a tu je i jedan zanimljiv astronomski događaj koji ne bi trebalo propustiti.

Sazvežđe Lira
Sazvežđe Lira i zvezda Vega

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na nabu na kome će se pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22, kao i između 22 i 23. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Iako nisu tako brojni kao što su to Perseidi ili Geminidi, zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Video sa zanimljivim objektima za posmatranje u aprilu:

Klikni na sliku ispod i bliže upoznaj noćno nebo:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s