SpaceX prvi put lansira već upotrebljenu raketu

Možda neko smatra da je ponovno korišćenje neke rakete za svemirske letove ne tako velika mini-falcon-heavystvar, ali ako se uzme u obzir cena jednog lansiranja rakete koja će samo jednom biti upotrebljena može se zaključiti da je ovo ipak velika stvar za budućnost svemirskih istraživanja.

elonDirektor ove kompanije Elon Musk je blizu toga da ostvari svoju glavnu viziju koju imao pre 15 godina kada je osnovao kompaniju SpaceX, a to je da poseduje raketu koju će moći koristiti više puta.

Ta ista raketa Falcon 9 je korišćena u aprilu prošle godina kada je u Zemljinu orbitu poslala letelicu Dragon koja je snabdevala astronaute na ISS-u, a za nekoliko sati ćemo videti da li će ova kompanija uspeti da po prvi put u istoriji svemirskih istraživanja iskoristi jednu raketu više od jednog puta.

Lansiranje će se obaviti sa  Kennedy Space Center na Floridi u vremenu između 18:27 i 20:57 po lokalnom vremenu (svoje vreme izračunajte >>>> OVDE), a raketa će u orbitu poneti satalit SES-10 koji teži 5,3 tone i koji će služiti za televizijske i telekomunikacijske usluge Karibima, Latinskoj i Južnoj Americi.

Ovo lansiranje ćemo moći pratiti uživo ovde:

Satelit bi trebao da bude postavljan u orbitu Zemlje 32 minuta nakon lansiranja.

U pdf dokumentu koji se nalazi na sajtu kompanije SpaceX možete videti kako će izgledati satnica dešavanja koji će uslediti od početka lansiranja rakete Falcon 9 pa do postavljanja satelita u orbitu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s