Astronomski kamp na Jastrepcu

kamp

Definitivno nije lako baviti se popularizacijom nauke, ne samo u Srbiji već i u mnogim drugim zemljama. Iz tog razloga organizacija jednog astronomskog kampa zahteva veliki trud i organizaciju.

Upravo na ovaj korak su se odlučili članovi astronomskom udruženja “Eureka” iz Kruševca u saradnji sa Mensom Srbije.

Iz najave o programu kampa akcenat će biti na posmatračkoj astronomiji, a to je upravo ono što većinu početnika najviše zanima. Ovo je prilika da bržim putem upoznaju noćno nebo i raspored zvezda, sazvežđa i planeta. Tu si i galaksije, magline, zvezdana jata…

Takođe, niz predavanja o meteorima, teleskopima, astrognoziji, zatim posmatranje Sunca, učestvovanje u kvizu, astrofotografisanje i slične aktivnosti učiniće kapm kompletnim.

Ono što ja očekujem je da će biti objavljena mapa puta od Kruševca do kampa, radi lakšeg i bržeg snalaženja. 🙂

Ako želite da učestvujete na kampu i upoznate se bolje sa posmatračkom astronomijom, razmenite iskustva sa drugim učesnicima kampa, vašu prijavu možete poslati popunjavanjem online FORMULARA.

A više infomacija možete videti na sajtu EUREKA KUTAK.

Kamp će trajati od 11. do 13. avgusta, u periodu maksimuma meteorskog roja Perseidi. Sve aktivnosti u okviru kampa realizovaće se u planinarskom domu. Za 40 učesnika kampa obezbeđen je smeštaj i hrana, dok će prevoz do planinarskog doma učesnici morati sami da finansiraju.

Posebno zanimljivo biće posmatrati meteorsku kišu Perseida čiji je maksimum u vreme održavanja kampa. Daleko od gradskog svetla  idealno je mesto za posmatranje meteorskih kiša.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100. Više o Perseidima možete pročitati OVDE.

Obaveštavaćemo vas o novim informacijama u vezi kampa.

Televizija PLUS Kruševac o kampu:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s