Sazvežđe Škorpija i kako ga pronaći večeras na nebu

Sazvežđe Škorpija je vrlo zanimljivo sazvežđe i nije ga teško pronaći jer se nalazi uz južni horizont, a toliko je nisko na jugu da se nikada iz naših krajeva ne vidi kompletno. Donji deo zajedno sa popularnim rasejanim zvezdanim jatom NGC 6231 je uvek ispod južnog horizonta. Izuzetak su februar i mart, ali i tada je rep Škorpije toliko nisko da je veoma teško posmatrati ga.

sko
Sazvežđe Škorpija – foto: Stellarium

U sazvežđu Škorpija dominira zvezda Antares, crvenkasta zvezda koja je ustvari crveni džin nekoliko stotina puta veći od Sunca sa magnitudom oko + 1. Udaljena je od nas oko 650 s.g. i po sjaju na našem nebu zauzima visoko 13. mesto. Temperatura na površini ove zvezde iznosi oko 3500 stepeni K i hladnija je od Sunca. Na kraju je svog života i završiće kao supernova.

U blizini ove zvezde je zbijeno zvezdano jato M4 koje je lako pronaći dvogledom, a i na ivici je vidljivosti i golim okom sa magnitudom oko + 5,9. samo malo dalje i zvezdano jato M80.

U ovom sazvežđu su i rasejana zvezdana jata M6 i M7 vidljiva golim okom.

stellarium-001
Deo južnog neba 26.09.2017 – foto: Stellarium

A kako večeras na nebu pronaći ovo sazvežđe i nebeske objekte koji se nalaze u njemu?

Kao i obično uz pomoć Meseca je najlakše jer se on najlakše i uoči na noćnom nebu.

Mesec će večeras biti veoma blizu planete Saturn i biće obasjano Sunsem oko 37% njegove površine okrenute prema nama. Položaj Antaresa dole desno se vidi na slici i nemoguće je promašiti ga. Još jedna sjsjnija zvezda Arktur (mag. + 0,15) se nalazi na ovom delu neba, ali je dosta zapadnije i nije moguće pogrešiti u lociranju Antaresu zbog ove zvezde.

Na prvoj slici su dati polažaji zvezdanih jata M4, M6, M7 i M80. I dvogled je dovoljan za potpuno uživanje u posmatranju ovih jata.

Ovih dana je moguće posmatrati ovo sazvežđe ubrzo nakon zalaska Sunca sa prvim mrakom, jer će vrlo brzo biti ispod horizonta.

Jednom kada posmatrate sazvežđe Škorpija nemoguće je da ga sledeći put ne uočite sa prvim pogledoim prema južnom horizontu u periodu kada je vidljiv na noćnom nebu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s