Niz jutarnjih planeta

Ovih dana smo u prilici da pre izlaska Sunca posmatramo niz planeta na nebu pored kojih će Mesec “prošeteti”.

planete
foto: Solar system scope

Sa slike iznad jasno je da je Venera gledano sa Zemlje previše blizu Sunca da bi je ovih dana posmatrali, ali su zato Saturn, Mars i Jupiter poređani na nebu redosledom kao na slici od istoka, preko juga prema zapadu.

Sutra ujutru (06.02.2018) niz planeta će biti duži za još jedno nebesko telo – Mesec. On će u narednim danima proći pored svih planeta kroz nekoliko sazvežđa. Od sazvežđa Devica (u blizini zvezde Spike) u kome će biti ujutru pa preko sazvežđa Vaga, Škorpija, Zmijonoša, Strelac i dalje.

07,02,2018
Planete 06.02.2018. – foto: Stellarium

Mars se trenutno nalazi u sazvežđu Škorpija i lako se može poistovetiti sa zvezdom Antares, crvenim superdžinom. Slika pomaže da se jasno odrede lokacije ova dva nebeska tela.

Anatares je ogromna zvezda i njene dimenzije otprilike izgledaju ovako: Kada bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca, u njoj bi se nalazile sve planete unutrašnjeh Sunčevog sistema, a njen spoljašnji prečnik bi se nalazio blizu Jupitera. Temperatura na njenoj površini iznosi oko 3450 stepeni celzijusovih i hladnija je od Sunca za 2500 stepeni celzijusovih. Njen sjaj (onaj pravi) je 12000 puta sjajniji od našeg Sunca.

Tabela za 06.02.2018.

Planeta

Magnituda Sazvežđe

Saturn

0.56 Strelac
Mars 1,12

Škorpija

Jupiter – 2,01

Vaga

Saturn i Jupiter će zbog svoje udaljenosti od Zemlje duže boraviti u trenutnim sazvežđima, dok će Mars uskoro biti u sazvežđu Zmijonoša.

Zanimljivost vezana za Mars je sledeća: on će ove godine, tačnije 27. jula, biti u opoziciji i najbliži Zemlji još od 2003. godine. Dostići će neverovatnu magnitudu od – 2,78, prema Stellariumu.

Tada će se desiti i pomračenje Meseca što se vidi i na slici:

mm

O ovom pomračenju Meseca će biti više reči kada za to dođe vreme, kao i o Marsu u opoziciji.
Mesec će biti pun što će sigurno uticati na to da se Mars pokaže u punom sjaju.

 

2 thoughts on “Niz jutarnjih planeta

 1. ares

  Postovani,
  Potreban mi je savet profesionalaca.Naime, zelim kupiti teleskop. Kao amater, jednostavno ne znam nista o teleskopima. Medjutim, zelim posmatrati nocno nebo, zvezde u koje sam oduvek zaljubljen, nauciti o njima sto je moguce vise.
  Potreban mi je savet o kupovini teleskopima za koga sam spreman izdvojiti 50 000-100 000din.
  Da li se za te pare moze kupiti pristojan teleskop i sta tacno traziti pri kupovini?
  Srdacan pozdrav.

  1. Ukoliko želiš samo da posmatraš nebeske objekte moj predlog je da kupiš ovaj: http://www.teleskop.rs/teleskop/na-dobson-montazi/2501200-dobson-draco-10-skywatcher-flex-%E2%80%9Csklopivi%E2%80%9D

   Nećeš biti razočaran onim što vidiš kroz njega iako zbog velikog očekivanja početnici dožive razočarenje.
   Jeste veliki teleskop za početnika, ali pošto imaš novca bilo bi bezveze propustiti priliku, a i brzo ćeš savladati osnove jer on služi samo za posmatranje.

   I napredniji amateri će ti zaviditi na ovom teleskopu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s