Potraga za sazvežđima – Kasiopeja

Potraga za sazvežđima (uvod)

O sazvežđu Veliki Medved je već pisano >>>> OVDE. Kada pronađete ovo sazvežđe nećete imati problema sa pronalaskom sazvežđem Kasiopeja.

cas-UM
Zvezda Polaris između sazvežđa Veliki Medved i Kasiopeje – foto: Stellarium

Sazvežđe Kasiopeja se nalazi sa suprotne strane zvezde Polaris (Severnjače) u odnosu na sazvežđe Veliki Medved, baš kao i sazvežđe Cefej. Kasiopeja ima karakterističan izgled u obliku slova W i kada jedom prepoznate ovo sazvežđe neće biti problema pronaći ga ponovo. Otvoreni deo slova W pokazuje pravac Severnječe.

Najsjajnije zvezde u ovom sazvežđu nisu previše sjajne sa magnitudama preko 2, ali i to je dovoljno da se jasno odvoje od ostalih.

Zvezda

Magnituda Udaljenost (s.g.)
α Cas – Shedir 2,20 228
β Cas – Caph 2,25 54
γ Cas – Navi 2,15 550
δ Cas- Ruchbah 2,65 100
ε Cas 3,35

411

U sazvežđu Kasiopeja se nalazi veliki broj zvezdanih jata, ali zbog obima izdvojićemo dva najpoznatija, a to su otvoreno zvezdano jato M52 i otvoreno zvezdano jato M103.

Zvezdano jato M52 se može posmatrati dvogledom, dok se teleskopom od 150 ili 200 mm primarnog ogledala može videti više od 100 zvezda. Poželjno je imati široko vidno polje. Magnituda mu je oko 7,3 i udaljeno je od nas oko 5000 s.g.

kasiopeja
Sazvežđe Kasiopeja – foto: Stellarium

Na slici donji žuti kružić predstavlja rasejano zvezdano jato M103 koje ima sličnu magnitudu kao M52 koja iznosi 7,4 a sadrži oko 50 zvezda udaljenih od nas u proseku oko 8 000 s.g.

Zanimljivo je da se u ovom sazvežđu nalazi više zvezdanih jata većeg sjaja od pomenutih. Na primer, u blizini jata M103 nalazi otvoreno jato NGC663 čija magnituda oko 7,1 ili otvoreno zvezdano jato NGC457 (poznatije kao Sova) sa magnitudom 6,4.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s