Ne propustite pomračenje Meseca 27. jula

Može se pročitati na raznim mestima na internetu da je ovo najduže pomračenje Meseca u narednih 100 godina. To jeste tačno, ali nije previše bitno za nas obične posmatrače koji ćemo to posmatrati golim okom, dvogledom ili amaterskim teleskopom.

Eclipse_types_node_full_image_2

Pomračenje ima svoje karakteristične delove ili faze, pa će tako biti i ovog puta. Dešavaće se sutra u vreme punog Meseca, kada je pomračenje jedino i moguće.

Pomračenje sa vremenom početka određenih faza prikazano je u tabeli ispod  i važi za Niš koji je ovog puta uzet kao primer, a sa sajta timeanddate.com:

pomračenjemeseca

Ulazak u Zemljinu senku, odnosno početak delimičnog pomračenja Meseca počinje u 20h 24m 27 s, potpuno pomračenje od 21h 30m 15s, dok će maksimum pomračenja biti 22h 21m 44s. Iz tabele se vidi da će kraj pomračenja biti 19 minuta nakon ponoći. Ulazak i izlazak iz Zemljine polusenke nije toliko zanimljiv za posmatranje.

Golim okom se jasno vide sve faze pomračenja, ali ukoliko imate dvogled ili amaterski teleskop doživljaj će biti potpuniji. Takođe može poslužiti i fotoaparat sa većim zoom-om.

Ukoliko napravite neku fotografiju ovog pomračenja pošaljite sliku da je podlimo sa ostalima.

Ukratko o tome kako dolazi do poračenja Meseca

LunarOrbit
Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je on u fazi punog Meseca, odnosno kada je Zemlja između Sunca i Meseca. Kako to da se pomračenje Meseca ne dešava svaki put kada je pun mesec? Razlog je taj što nagib Mesečeve putanje oko Zemlje zaklapa određeni ugao u odnosu na ravan ekliptike, kao što se vidi i na slici. Mesec najčešće prolazi iznad ili ispod mesta gde može doći do pomračenja.

moon_phases
Mesečeve mene

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova. Mesec tokom pomračenja prvo ulazi u Zemljinu polusenku, zatim u Zemljinu senku (kada dobija bledu crvenkastu boju zbog prelamanja svetlosti kroz zemljinu atmosferu), zatim ponovo u Zemljinu polusenku, da bi na kraju u potpunosti izašao iz pomračenja.

Ako je Mesec u granicama od 11,5 stepeni, na svojoj putanji, pre ili posle jednog od čvorova, može doći do pomračenja Meseca. Ukoliko je, naravno, udaljeniji od toga pomračenja neće biti. Može se desiti da prođe godine bez pomračenja Meseca, a maksimalan broj je tri puta godišnje.

Više o Mesecu, njegovom nastanku i kretanju, fazama, njegovom uticaju na Zemlju, fizičkim i hemijskim karakteristikama… možete pročiteti u tekstu podeljenom na tri dela:

  1. Naš Mesec (I deo)

  2. Naš Mesec (II deo)

  3. Naš Mesec (III deo)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s