Bulova sat i 50. godina misije Apollo 15

Nije retkost da se izbacivanjem limitirane serije satova obeležavaju astronomski događaji. U skladu sa tom tradicijom Bulova je obeležila 50. godina od misije Apollo 15 limitiranom serijom od 5000 satova.

Bulova je jedan od najpoznatijih brendova u svetu kvalitetnih satova. Kompanije je osnovana 1875. godine pod nazivom J. Bulova Company, odnosno osnivač Joseph Bulova je po sebi dao ime kompaniji. Bulova je 1912. godine sagradila prvu fabriku, a sadašnje ime Bulova Watch Company je dobila 1923. godine. Citizen, takođe jedna od poznatih kompanije, je 2008. godine otkupila Bulovu i sada ove dve kompanije zajedno čine najvećeg proizvođača satova na svetu.

Kompanija Bulova je tokom pedesetih, pa sve do kraja sedamdesetih godina imala veoma usku saradnju sa NASA programom. Posebno dizajnirani sistem Accutron, koji nastaje u Bulovi, omogućava rad mehanizma u okruženju smanjene gravitacije. Takav sistem je korišćen prilikom izrade panela za instrumente, kao i satne mehanizme koji su se nalazili u sklopu čak 46 misija sprovedenih od strane NASA-e.

Bulova Lunar Pilot Limited Edition- foto: intl.bulova.com

Neki od najupečatljivijih detalja iz istorije Bulova satova je i činjenica da je jedan primerak bio učesnik čuvene misije i prve šetnje po Mesecu, 1969. godine. Misija Apolo 15 je započeta 1971. godine, a kao važan detalj iz misije se navodi situacija kada je astronaut Dejvid Skot morao da upotrebi Bulova časovnik iz svojih ličnih stvari, jer je primerak Omege, zvaničnog sata misije, otkazao. Sa Bulovom na ruci, Skot je započeo svoju šetnju po površini Meseca, a upravo taj časovnik je prošle godine prodat na aukciji za 1.6 miliona dolara.

Novi model Bulova Lunar Pilot Limited Edition 50th Anniversary je napravljen, odnosno inspirisan originalnim modelom korišćenom na samoj misiji.

Kućište prečnika 45 mm je Titanium Grande 5 sa sivim brojčanikom na kome se nalaze tri podbrijčanika zlatne boje, baš kao i kućište.

Mehanizam je kvarcni sa 6 kazaljki i frekvencijom vibracija od 262 kHz koja obezbeđuje neverovatnu tačnost sa odstupanjem od 7/10 sekundi godišnje. Od funkcija ima štopericu, vodootpornost do 200m, kožnu narukvicu i safirno staklo.

Cena sata je oko 1000 dolara sa numerisanim brojevima na poleđini, kao i natpisom “Apollo 15 50th Anniversary, EVA-3 Aug. 2, 1971”

Možete pročitati:

OMEGA SAT i NASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s