Film “Kontakt” za noć

Prošla je ponoć a ja nikako da zaspim, pa rekoh da nađem neki film za gledati i možda uzContact_ver2 njega i zaspim.

Međutim, greška je bila u izboru filma jer sam nakon njega shvatio da je već 3h ujutru. To i ne bi bilo toliko strašno da moja deca ne ustaju između 6h-7h i nedeljom. Ne znam, valjda neka genetska “greška” koju su nasledili sa mamine strane. 🙂

Iako sam baš davno već odgledao film “Kontakt”, koji je sniman prema romanu Karl Sagana, nije mi smetalo da to uradim još jednom jer film je odličan. Na IMDb ima ocenu 7,4 što je veoma niska ocena za ovakav film, ali mora se uzeti u obzir da svim glasovima verovatno nije bio jasan deo filma, a i u njemu postoji sukob nauke i religije pa to može biti još jedan razlog.

Film je snimljen 1997. godine, manje od godinu dana nakon smrti Karl Sagana.

Carl Sagan je ime jednog od najpoznatijih naučnika 20-og veka. Bio je američki astronom, popularizator astronomije, astrofizike i ostalih prirodnih nauka. Bio je pionir u razvijanju egzobiologije i programa SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

Rođen je 9. novembra 1934. godine u Bruklinu (Njujork). Potiče iz rusko-jevrejske porodice. Gimnaziju je završio u Nju Džersiju 1951. godine. Kasnije je studirao na Univerzitetu u Čikagu, a zvanje doktora nauka je stekao 1960. godine.

Godine 1971. je postao redovni profesor na Univerzitetu Korneli, a od 1972 do 1981. godine radio je kao pomoćnik direktora Centra za radio i svemirska istraživanja na Univerzitetu Korneli.

Radio je kao savetnik u NASI, zatim je učestvovao u projektu Apolo pre sletanja na Mesec. On je osmislio poruku koja je poslata na zlatnoj ploči na letelici Vojadžer 1, a kasnije i 2. To je poruka koja bi trebala da kaže potencijalnim vanzemaljskim nalazačima nešto o nama i našem mestu u Svemiru. U svojoj knjizi Kosmos je opisao detaljnije misiju Vojadžra.

Umro je 20. decembra 1996. godine od retke bolesti koštane srži.

Više o Karl Saganu možete pročitati >>>> OVDE.

Siguran sam i da je većina čitalaca gledala ovaj film, ali ukratko za one koji ga još uvek nisu odgledali:

Mlada naučnica Ellie Arroway od malih nogu pokazuje talenat za matematiku i fiziku, a u tome je usmerava otac koga gubi u svojoj devetoj godini. I nakon toga ona nastavlja sa osluškivanjem radio signala sa kojima se upoznala zahvaljujući ocu.

Nakon što je doktorirala odbila je posao profesora na MIT da bi se posvetila istraživanju radio signala iz svemira i pridružila se već poznatom projektu “SETI”.

Nailazila je na velike finansijske probleme u svojim projektima iz razloga što nije bilo razumevanja za njih, a baš kao što se dešava i u stvarnosti kada je u pitanju ovakav vid naučno-istraživačkog rada.

Jednog dana, kada je već finansiranje njenog projekta bližilo kraju, stigao je snažan signal signal iz pravca zvezde Vege u sazvežđu Lira.

Kako mnogi vole da napišu na kraju…sve ostalo je istorija.

Lep opis je dat na Wikipediji pa ga prenosim ovde:

Zamislite sebe poput nekog natprirodnog bića, koje sa bliske udaljenosti promatra i osluškuje Zemlju. Sve poruke Zemlje, u obliku TV emisije, radioamaterskog razgovora, talk-showa na radiju ili reklame za novi prašak za rublje … dopiru do vas. Polako se počinjete udaljavati od Zemlje, prema rubu Sunčevog sustava. Poruke su još uvijek tu, samo sa osjetnim zakašnjenjem. Još brže, prema drugim zvijezdama, putujete brže od svjetlosti prkoseći svim fizikalnim zakonima. Sada su poruke koje čujete one odaslane u svemir prije dvadesetak godina. “Predsjednik Kennedy ubijen ..” Još dalje, izvan naše Galaksije, prolazite kroz jednu, drugu, više njih .. Zadnja poruka koju ste čuli je Hitlerov govor tridesetih godina, na otvaranju Olimpijskih igara u Berlinu – prva poruka koju je čovjek poslao u svemir. Nakon toga nema ničega, samo beskrajna tišina svemira. I zatim, milijune svjetlosnih godina daleko od Zemlje, pravilni šum …

Sledi trailer za ovaj film:

Ovo je samo preporuka za film koji možete odgledati u svoje slobodno vreme. Prvi ili drugi put…nebitno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s