22. april – Dan planete Zemlje

Svake godine više od milijardu ljudi učestuje u obeležavanju Dana planete Zemlje. Širom sveta pojedinci, organizacije, vlade…svako na svoj način preduzima mere na zaštiti planete Zemlje, uglavnom od negativnog uticaja ljudi.

Dan planete Zemlje se obeležava 22. aprila. Ovaj datum su Ujedinjene Nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebao bi da utiče na sve države, a i pojedince da se uključe u globalnu akciju širanja ekološke svesti.

Dan planete zemlje 2019

Sveke godine se ovaj dan obeležava pod posebnim sloganom pa je tako prošlogodišnji slogan bio “End Plastic Pollution”, a ovogodišnji Protect our Species”, dok će sledeće 2020. godine biti obeležen 50. rođendan Dana planete Zemlje.

Delovanjem čoveka na prirodnu ravnotežu sve je više vrsta ugroženo, a mnoge vrste nestaju uprkos naporima određenih organizacija da te vrste sačuvaju. Sve ovo se dešava zbog ogromnog iskorišćenja prirodnih resursa i ne biraju se sredstva i načini da se do tih resursa dođe. Posebno kada su u pitanju velike svetske sile koje imaju i najveće potrebe za ovim resursima.

Trenutno se svet susreće na najvećim izumiranjem vrsta još od vremena kada su sa površine Zemlje nestali dinosaurusi, a to je bilo pre više od 60 miliona godina.

Broj ptica, insekata i primata (daljih ljudskih rođaka) se svakodnevno smanjuje, a mnogim vrstama od njih preti izumiranje. Četvrtina morskih grebena je oštećena ili uništena što utiče i na smanjenje morskih vrsta bez pominjanja drugih posledica ljudskih aktivnosti, a očekuje se da neke vrste velikih mačaka izumru u narednoj deceniji.

Više informacija, kao i zanimljive dokumente koji prate Dan planete možete pogledati na adresi ispod:

Earth Day 2019 – Protect Our Species

Vredi pogledati sedeći dokumentarac o planeti Zemlji – HOME i videti kakve predele ona poseduje i šta u stvari moramo čuvati. Ukoliko video ne može da se pokrene ovde kliknite na  Watch on YouTube na sredini prozora i pogledajte ga direktno na Youtube:

Leave a comment