Meteorska kiša Lirida 2019

izvor: imo.net

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi. Liridi predstavljaju meteorsku kišu, a ime su dobili po mestu na kome će se

pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora, a njihova brzina je 49 km/s. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Najbolje vreme za posmatranje će biti noć između 21-22. aprila posle 22h. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka. Nakon ponoći na nebu če se pojaviti Jupiter, a zatim i Saturn koji će se 2h nakon ponoći pojaviti iznad istočnog horizonta.

Evo kako će u noći maksimuma lirida izgledati raspored sazvežđa na severoistočnom nebu. Položaj odgovara vremenu 1h nakon ponoći:

 

Radijant Lirida se nalazi istočno od Vege.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni optički instrumenti, već samo dobra volja i što tamnije mesto, dalje od gradskog ili bilo kog drugog svetlosnog zagađenja.

Mesec će ove godine praviti problema jer će biti na 92%, odnosno skoro pa pun Mesec. Izlazi nakon 20h i ometaće posmatranje meteorske kiše tokom cele noći. Zbog ovog problema biće vidljivi samo sjajniji meteori.

Zanimljivo je da će se veći pljuskovi ovih meteora desiti 2040 i 2041. godine. U prvom slučaju 24 minuta posle ponoći, a u drugom u 8 i 40. (izvor)

Više o položaju planeta ovih dana možete pročititi >>>> OVDE.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s