Vidljive planete u junu

Ako ikada ovo prolećno nebo bude bez oblaka imaćemo priliku da golim okom posmatramo planete Sunčevog sistema golim okom ili dvogledom. Neke od njih pre a neke nakon zalaska Sunca.

venus
Posmatranje Venere i Meseca nakon zalaska Sunca pre par godina

S obzirom da su planete vidljive nakon zalaska Sunca primamljivije za posmatranje jer ne zahtevaju rano buđenje počećemo od njih.

U junu ćemo preskočiti Merkur jer će zbog svoje blizine Suncu biti teška posmatračka meta ili kraće nemoguća iako ima magnitudu oko -1. Međutim, Mars će biti dovoljno iznad Merkura da se može posmatrati ali slabog sjaja. Magnituda će mu iznositi oko 1,7 i nalaziće se u sazvežđu Blizanci.

Levo i desno do ovih planete možete videti i sjajne zvezde Prokion u sazvežđu Mali Pas i zvezdu Kapela u sazvežđu Kočijaš.

marsmerkur.png
Mars i Merkur 1. juna nakon zalaska Sunca – foto: Stellarium

Malo kasnije na drugoj strani neba oko 21h izlazi planeta Jupiter pored koje u dvogledu možete videti i njegove velike satelite. Takođe, satelite možete i uslikati fotoaparatom sa određenim zumom. Najbolje je postaviti fotoaparat na stalak.

Jupiter će se nalaziti u sazvežđu Zmijonoša sa magnitudom – 2,60. Dovoljno je sjajan da dominira na istoku nakon izlaska.

Dva sata nakon izlaska Jupitera oko 23 h polako iznad hrizonta izlazi i Saturn. On će boraviti u sazvežđu Strelac sa magnitudom od 0,27, dakle ne tako sjajan ali lako vidljiv.

Na slici se vidi i položaj planetoida Ceresa čija će se magnituda u junu kretati od 7 do 7,8. Jasno je da neće biti vidljiv golim okom, ali je za dvogled lepa meta. Nalaziće se u prvom delu juna u sazvežđu Škorpija iznad zvezde Antares, crvenkastog superdžina.

saturn jupiter.png
Jupiter, Saturn i planetoid Ceres u junu – foto: Stellarum

Pre izlaska Sunca, u ranim jutarnjim satim najpre možemo videti Uran oko 3 h, ali će vam za njegovu magnitudu od 5,88 biti potreban dvogled. Nakon 4 h iznad horizonta će se pojaviti i Venera, ali će je vrlo brzo Sunčevi zraci zaseniti pa nećemo moći da dugo uživamo u njenom punom sjaju. I Venera i Uran će se nalaziti u sazvežđu Ovan. Planeta Neptun je standardno boravi u sazvežđu Vodolija i izlazi nakon 1:30, ali sa magnidudom blizu 8 neće biti laka meta, ali se u dvogledu i teleskopu prelapo vidi u plavoj boji.

venerauran.png
Venera i Uran pre izlaska Sunca u junu – foto: Stellarium

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s