Julsko noćno nebo 2019

Beg od usijanih zidova koji zrače toplotu cele noći nikada nije izraženije nego tokom julskih noći. Odlična je to prilika da se rashladimo na otvorenom posmatrajući noćno nebo. 🙂

Na julskom noćnom nebu je gomila objekata koje možemo videti. Ovog jula će se posebno izdvajati Jupiter na jugoistoku nakon zalaska Sunca sa magnitudom -2,5 u sazvežđu Zmijonoša, a pratiće ga Saturn koji izlazi oko sat vremena nakog Jupitera. Saturn se nalazi u sazvežđu Strelac sa magnitudom 0,01.

stellarium-010.png
Saturn i Jupiter u julu – foto: Stellarium

Jupiter će se u julu nalaziti u blizini crvenkastog superdžina, zvezde Antres. Antares je najsjajnija zvezda u sazvežđu Škorpija i tik uz nju se nalazi zbijeno zvezdano jato M4. Malo dalje do zvezde Antares i M4 u istom sazvežđu se nalazi još jedno zbijeno zvezdano jato M80.

Pogledajte i lokacije ostalih M objekata kao što su zbijena zvedana jata M9, M19 i M62.

stellarium-011.png
Jupiter, zvezda Antares i M objekti u njihovoj blizini – foto: Stellarium

Ono što ne treba sada propustiti to je odličan položaj Mlečnog puta koji će biti sve povoljniji u avgustu i septembru. Beličasta traka preko noćnog nema sa ogromnim brojem nebeskih objekata koji se nalaze među zvezdama naše galaksije.

Od sazvežđa kroz koja prolazi ova beličasta traka izdvojiću sazvežđe Strelac jer je jednostavno prebogato objektima iz Mesijeovog kataloga, a i u njegovom pravcu se nalazi sam centar galaksije. Izdvajaju se objekti M8 i M20, odnosno Laguna i Trifid nebule koje su vidljive i golim okom kada imate dobre posmatračke uslove. Ukoliko posedujete dvogled na ovom sazvežđu ćete se zadržati jer se može mnogo toga videti.

stellarium-013.png
Sazvežđe Strelac i M objekti u njemu – foto Stellarium

Leto je počelo i nezaobilazan je Veliki letnji trougao. Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde koje dominiraju tim svojim delom neba. Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno summer-triangleje i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

U junu i julu Vegu možemo lako pronaći na istočnom noćnom nebu, jer je jednostavno najsjajnija na tom delu neba u to vreme. Dole levo od nje se nalazi Deneb koji je vidno manjeg sjaja. Dok se dole desno, malo udaljenije nego što je Deneb od Vege, nalazi zvezda Altair.

Kako vreme bude odmicalo VLT će sa prvim mrakom bii sve viši na nebu, tako da će recimo u septembru nakon zalaska Sunca već biti sa druge strane zenita.

Više o VLT možete pročitati >>>> OVDE!

Ovo bi bilo savim dovoljno da doživite lepote julskog neba i pripremite se za avgust.

Kratak video o julskom nebu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s