Delimično pomračenje Meseca (16/17.07.2019)

U utorak nas očekuje poslednje pomračenje Meseca ove godine i biće vidljivo širom planete. Pomračenje će moći da posmatraju stanovnici Afrike, Australije, Južne Amerike, većeg dela Evrope i Azije. Jedino će Severna Amerika ostati bez mogućnosti da posmatra ovaj fenomen ako ne računamo krajnji jugoistočni deo kontinenta.

LunarEclipse-diagram

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je on u fazi punog Meseca, odnosno kada se nalazi sa suprotne strane Zemlje u odnosu na Sunce. Često se postavlja pitanje zašto ne dolazi do pomračenja Meseca svaki put kada se on nađe sa suprotne strane Zemlje od Sunca. Razlog za to je nagib Mesečeve putanje od blizu 6 stepeni u odnosu na ravan ekliptike, odnosno ravan po kojoj se Zemlja okreće oko Sunca ili ravan po kojoj se Sunce prividno kreće po nebeskoj sferi.

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova. Mesec tokom pomračenja prvo ulazi u Zemljinu polusenku, zatim u Zemljinu senku (kada dobija bledu crvenkastu boju zbog prelamanja svetlosti kroz zemljinu atmosferu), zatim ponovo u Zemljinu polusenku, da bi na kraju u potpunosti izašao iz pomračenja.

LunarOrbit
Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike

Ako je Mesec u granicama od 11,5 stepeni, na svojoj putanji, pre ili posle jednog od čvorova, može doći do pomračenja Meseca. Ukoliko je, naravno, udaljeniji od toga pomračenja neće biti. Može se desiti da prođe godine bez pomračenja Meseca, a maksimalan broj je tri puta godišnje.

U tabeli ispod možete pogledati satnicu ovogodišnjeg pomračenja za Niš, ali se u odnosu na druga mesta na ovim prostorima ne razlikuje značajno:

Faze pomračenja Meseca Vreme početka faze Vidljivost iznad horizonta
Početak ulaska u Zemljinu  polusenku 16. jul, 20:43:51 Da
Početak delimičnog pomračenja 16. jul, 22:01:43 Da
Maksimum pomračenja 16. jul, 23:30:44 Da
Kraj delimičnog pomračenja 17. jul, 00:59:39 Da
Izlazak iz Zemljine polusenke 17. jul, 02:17:38 Da

Izvor: timeanddate.com

Ukupno vreme trajanja pomračenja će iznositi 5 sati i 34 minuta, dok će vreme trajanja delimičnog pomračenja biti 2 sata i 58 minuta.

Vidljivost ovog delimičnog pomračenja Meseca prikazano je na slici ispod:

path2d-380
Mesta sa kojih će se videti delimično pomračenje Meseca 16/17. jul – foto: timeanddate.com

Delimično pomračenje Meseca je odlična prilika za posmatranje i fotografisanje Meseca. Možete posmatrati golim okom, dvogledom ili teleskopom.

Sve će se dešavati u sazvežđu Strelac, a možete iskorititi priliku i za posmatranje Saturna i Jupitera koji će biti u Mesečevoj blizini.

moon
Mesec u sazvežđu Strelac tokom delimičnog pomračenja – foto: Stellarium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s