Decenija rada bloga “Svemir”

Pre 10. godina, kada je napisan prvi tekst na ovom mestu, nisam mogao ni da zamislimcropped-logo-1024x7681 da će pisanje sličnih tekstova trajati deceniju. Međutim, zahvaljujući velikom broju ljubitelja astronomije u Srbiji kao i zemljama u okruženju “Svemir” je vrlo brzo dobio dovoljan broj čitalaca zbog kojih je vredelo nastaviti pisanje.

Pravi razlog zbog koga je 2. oktobra 2009. godine pokrenut ovaj blog je popularizacija astronomije i okupljanje ljubitelja astronomije na jednom mestu pokretanjem FB stranice “Svemir” na kojoj se mogu pratiti i dodatne zanimljivosti iz sveta astronomije koje nisu postavljene na blogu. Često je praćenje astronomskih vesti na taj način olakšano.

svemir

Citiraću i reči Nevene Grubač autorke sajta “Kosmodrom“:

SVEMIR

Blog „Svemir“ je oktobra 2009. godine pokrenuo astronom amater Predrag Agatonović. „Svemir“ je danas jedno od vodećih online mesta na kojima se razrađuju astronomske teme.

Njegovi motivi za lansiranje naučnopopularnog sajta su popularizacija astronomije, okupljanje ljubitelja astronomije na jednom mestu i pisanje o astronomskim aktivnostima – kako Predragovim ličnim, tako i aktivnostima Astronomskog društva Bor, čiji je u to vreme bio predsednik.

Fejsbuk stranica se nalazi na ovom linku.

Bilo je i dovoljno vremena za upoznavanje drugih popularizatora astronomije, kao i velikog broja ljubitelja ove nauke.

Veliki broj poruka, pitanja i odgovora preko stranice za kontakt bilo je razmenjeno za ovo vreme, a najčešće je bilo razgovora o tome koji teleskop kupiti, šta smo posmatrali na nebu, gde pronaći određeni nebeski objekat, razmena astrofotografija i sl.

Najviše poseta je dolazilo sa FB stranice bloga, kao i sa sajtova Astronomskog magazina i Sveta nauke sa kojima je bilo odlične saradnje, a na samom početku i neke vrste podrške na čemu se zahvaljujem Saši Zorkiću i dr Milanu Miloševiću.

Odlična saradnja je razvijena i sa Zoranom Tomićem i astronomskim udruženjem “Eureka” iz Kruševca.

Nažalost, zbog privatnih obaveza koje imam u poslednje vreme je manje i tekstova na blogu, ali je do sada postavljeno 1335 tekstova, slika, filmova ili klipova na temu astronomije. Takođe, bilo je i tekstova drugih autora koji su pisali za blog “Svemir”.

Najčitaniji tekst poslednjih nekoliko godina je napisan 20. juna 2012. godine:

Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…)

Ovom prilikom se zahvaljujem svim čitaocima bloga “Svemir” na podršci, jer samo zbog vas ovaj blog još uvek postoji i još uvek je aktivan.

VEDRO NEBO!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s