Oktobarsko noćno nebo (zvezde, planete i objekti dubokog neba)

Jesen na Zemlji prepoznajemo po nižim temperaturama, kiši i žutom lišću a jesen na nebu po visokom polažaju sazvežđa Andromeda i Pegaz. Lako prepoznatljiv veliki Pegazov četvorougao koji sadrži zvezdu Alpharatz (alfa And, mag. 2,05) koja ustvari pripada sazvežđu Andromeda i nalazi se na samoj granici ovoh sazvežđa

andromeda
Galaksija Andromeda – foto: Stellarium

Prva preporuka za posmatranje je galaksija Andromeda, najudaljeniji objekat na nebu koji se može posmatrati golim okom sa svetlosno manje ugroženih lokacija, a idaelno daleko od bilo kakvog svetla. Galaksija Andromeda se nalazi na oko 6 stepeni iznad zvezde Mirach ili bete Pegaza magnitude 2.05, a golim okom je prepoznajete kao jedva primetnu bledu mrljicu na tamnom nebu. Udaljena je od nas oko 2,5 miliona svetlosnih godina i ima magnitudu 3,5.

M15a
Zvezda enif i jato M15 – foto: Stellarium

U blizini zvezda Enif (epsilon Pegaza, mag. 2,35), se nalazi prelepo zbijeno zvezdano jato M15 (Pegasus Cluster) koje možete posmatrati dvogledom.

Svakim danom se sve ranije na istočnom nebu pojavljuju i zimska sazvežđa Blizanci, Strelac, Veliki i Mali pas. Već krajem oktobra neke od njih možemo posmatrati nakon 22h. Zimsko nebo je verovatno najinspirativnije zbog većeg broja sjajnih zvezda (Sirijus, Betelgez, Prokion, Rigel…)

stellarium-000
Jupiter i Saturn u okttobru – foto: Stellarium

Od planeta u oktobru golim okom možemo videti Saturn, Jupiter, Veneru. Merkur će biti teža meta, kao i Mars koji se može videti na istoku pre izlaska Sunca.

Saturn će se nalaziti standardno u sazvežđu Strelac sa magnitudom oko 0,5 dok će Jupiter biti u sazvežđu Zmijonoša sa magnitudom oko – 2. Ispod Jupitera je još uvek vidljiva crvenkasto-narandžasta zvezda Antares – superdžin i alfa Škorpije.

Venera sa magnitudom od -3,8 će biti vidljiva kratko nakon zalaska Sunca, ali još uvek toliko blizu njega da će njeno posmatranje ometati sunčevi zraci. Za nju je najbolje sačekati drugi deo oktobra ili novembar.

stellarium-002

Jedna zvezda koju je sada nemoguće promašiti nakon zalaska Sunca je zvezda Arktur u sazvežđu Volar. U pitanju je jedna od najsjajnijih zvezda na nebu i nalazće se skoro tačno na zapadu.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s