Asteroid 2019 SP3 sutra na udaljenosti od 370 000 km od nas

Asteroid 2019 SP3 će sutra proći blizu Zemlje na udaljenosti od oko 370 000 km i asteroid_zemljaproleteće brzinom od 30 000 km/h.

NASA ga je uvrstila u Potencijalno opasne asteroide na osnovu definisanih parametara. Dostići će magnitudu od 16,14 i biće vidljiv sa južne Zemljine polulopte.

Trenutno je u južnom sazvežđu Microscopium, a u trenutku najbližeg prilaza Zemlji biće u sazvežđu Tucana.

Proći će na bezbednoj udaljenosti od Zemlje, a kao primer se može navesti i udaljenost Meseca koja u proseku iznosi 384 000 km.

Video pokazuje putanju asteroida u prostoru:

Svi asteroidi koji se približe Zemlji na udaljenosti manjoj od 7 480 000 km se smatraju potencijalno opasnim i trenutno postoji 586 takvih asteroida. Asteroidi koji se nađu na većoj udaljenosti ili imaju prečnik manji od 150 metara nisu potencijalno opasni.

Efemeride asteoroida 2019 SP3 za 15 dana pokazuju brzu promenu magnitude, kroz koja sazvežđa prolazi, kao i koordinate nebeskog ekvatornog koordinatnog sistema – rektascenziju i deklinaciju:

asteroid
izvor: theskylive.com

Ovakav asteroid ne može napraviti veliku štetu na Zemlji, ali može biti opasan baš kao asteroid koji je eksplodirao iznad Chelyabinska u Rusiji pre nekoliko godina koji je povredio oko 1500 ljudi, a nije otkriven dok nije započeo proces dezintegracije u Zemljinoj atmosferi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s