Ujedinjene nacije

Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kencelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču, Austrija.

World Space Week Asocijacija

27749785_10156087729914233_742814003718944447_n

World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou. WSWA okuplja i podržava svetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događaja vezanih za nedelju Svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smeštena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nacionalni koordinatori

Globalna mreža organizacija i pojedinaca koordinira ovaj godišnji događaj na nacionalnom i lokalnom nivou. Koordinatori pozivaju organizacije na svojem području da organiziraju događanja (predavanja, radionice i slično), objavljuju u medijima informacije o događanjima vezanim za Svetsku nedelju Svemira i izveštavaju o rezultatima aktivnosti.

Nacionalni koordinatori provode aktivnosti tokom cele godine, a od 4. do 10. oktobra je vrhunac događanja. Nacionalni koordinator za Republiku Srbiju je Zoran Tomić, osnivač AU “Eureka” iz Kruševca.

On je na ovoj poziciji zamenio prethodnog koordinatora, Dragana Radmilovića – predsednika Saveza Astronoma Amatera Srbije, koji je 2014. godine tragično nastradao. Za sve informacije vezano uz Svetsku nedelju Svemira možete kontaktirati putem e-maila: eurekakutak@gmail.com.

Detaljne informacije o aktivnostima u Srbiji možete pogledati na FB grupi Svetska nedelja Svemira u Srbiji.

Izvor: https://www.facebook.com/groups/wswserbia/about/