Zemlja na putu ostataka Halejeve komete

Halejeva kometa je najpoznatija periodična kometa u Sunčevom sistemu sa periodom kometapojavljivanja od 76. godina u proseku, a periodičnost varira od 74-79. godina. Ime je dobila po Edmundu Haleju koji je proučavajući zapise o kometi viđenoj 1456, 1531 i 1682. godine odredio njen period. Odnosno dolazi do zaključka da je u pitanju jedno nebesko telo koje se periodično pojavljuje na nebu. Edmund je predvideo njeno ponovno pojavljivanje 1758. godine, ali to nije doživeo da vidi.

Zapisi o Halejevoj kometi postjali su još pre nove ere i od tada se zapisi redovno ažuriraju u proseku svakih 76. godina, ali se do Halejevog otkrića njene periodičnosti nije znalo da je to jedno nebesko telo viđeno do sada 27 puta. Dimenzije su joj 16x8x8 km i pripada grupi najtamnijih objekata koje poznajemo jer odbija svega 4% sunčeve svetlosti.

Poslednji put je bila na našem nebu u februaru 1986. godine, a sledeći put će se to desiti u leto 2061. godine. Iz ovoga je lako zaključiti da je moguće videti ovu kometu svega dva puta tokom života…ukoliko imate sreće.

Halleys-Comet-comic-v2-1024x640

Odlike meteorskog roja
Aktivan okt 2.- nov 7.
Maksimum 21. okt
Zenitski prosek po času 30
Radiant α = 095° δ = +16°
Brina 66 km/s
Matično telo Halejeva kometa

Meteorske čestice Halejeve komete će skoro mesec dana, počev od drugog oktobra udarati u Zemljninu atmosferu, čineći veliko zadovoljstvo posmatračima. Zemlja prolazi kroz ostatke Halejeve komete dva puta godišnje i to u maju i oktobru, jer Halejeva kometa preseca Zemljinu putanju na dva mesta. To čini svakih 76. godina tokom svog puta kroz unutrašnji Sunčev sistem.

Najbolje vreme za posmatranje je negde oko lokalne ponoći kada će radijant (mesto na kome se meteori prividno pojavljuju), koji se nalazi izmedju Blizanaca (Geminid) i Oriona biti dovoljno visoko ili za lakše snalaženje naciljate zvezdu Betelgez u Orionu i zatim posmatrate nebo severno od nje.

orionidsmap
Radijant Orionida

Ukoliko vam treba dodatna pomoć možete installirati Stellarium i naučiti lako položaje nebeskih tela i pratiti njihove kretanje u realnom i u bilo kom drugom vremenu!
Ili vam možda može pomoći OVAJ TEKST!

Sada je Mesec u fazi rasta, dok će u vreme maksimuma Orionida biti u fazi opadanja u poslednjoj četvrti, a što je dovoljno mesečine da ometa manje sjajne meteore.

Sazvežđe Orion je po mnogima, a ja se slažem sa većinom, najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

Saznajte više o sazvežđu Orion

halej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s