Gde se u Srbiji organizuju javna posmatranja tranzita Merkura?

Ovogodišnji tranzit Merkura će se desiti 11. novembra sa početkom u 13 h i 35 min. Na sredini tranzita preko Sunčevog diska Merkur će se naći u 16 h i 09 min. Međutim, samo dva minuta nakon toga će se za nas završiti posmatranje jer će Merkur tada biti ispod horizonta zajedno sa delom Sunčevog diska.

profimedia-0283366733_1000x0

Više o tome možete pročitati >>>> OVDE!

S obzirom da je za posmatranje ovog tranzita potreban minimum mali amaterski teleskop i solarni filter i nisu svi spremni za takav trošak u Srbiji se na nekoliko lokacija organizuju javna posmatranja. Ta javna posmatranja organizovaće astronomska društva, pa krenimo redom:

1.Niš

Ako meteorološki uslovi dozvole Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša organizovaće javno posmatranje tranzita Merkura. Specijalni teleskop za posmatranje Sunca nalaziće se na parkingu Prirordno-matematičkog fakulteta.

Više o tome: Astronomsko društvo „Alfa“

2. Kruševac

Ovim povodom AU “Eureka” organizovaće javno posmatranje ovog fenomena sa Bagdale kod crkve, odakle će svojim teleskopima posmatrati i snimiti ovaj fenomen. Pozivamo sve sugrađane da nam se pridruže i sa nama proprate ovaj fenomen, jer nareni tranzi Merkura biće vidljiv 2032. godine.

Članovi Eureke biće na Bagdali od 13 časova sa svojim teleskopima, a nakon zalaska Sunca posmatraće se i Venera, Jupiter i Saturn koji će u tom terminu biti vidljivi.

Više o tome: AU “EUREKA”

3. Novi Sad

U ponedeljak, 11. novembra, Astronomsko društvo „Novi Sad“, potpomognuto drugim novosadskim astronomskim društvima, organizuje javno posmatranje tranzita Merkura.

U koliko sati? Teleskopi će biti postavljeni već od 13 sati pa do kraja tranzita.

A gde? Pa na Petrovaradinskoj tvrđavi, kod sata!
To će biti idealno mesto za posmatranja ovog nebeskog događaja.

Više o tome: AM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s