Konjukcija dva sjajna nebeska tela – Venere i Jupitera

Jedan od zanimljivijih nebeskih događaja na nebu su konjukcije dva nebeska tela. Ipak, Telescopeod svih konjukcija posebno se izdvajaju susreti dve najsjnije planete na nebu – Venere i Jupitera.

Upravo će se njihov prividni susret desiti danas i može se videti nakon zalaska Sunca. Prividni jer će za nas na nebu ove dve planete biti blizu, odnosno udaljene jedna od druge 1,2 stepena. Ova prividna udaljenost ipak nije dovoljna da ih vidimo u istom vidnom polju okulara na teleskopu, ali je svakako zanimljiv susret za posmatranje. Na fotografijama večernjeg neba može biti posebno zanimljiv i Saturn koji će se nalaziti na istom delu neba.

Ove tri planete će se nalaziti u sazvežđu Strelac gde će Venera imati magnitudu – 3.9, Jupiter – 1.8, dok će Saturn imati najmanji sjaj + 0.5.

Sa nekih lokacija će biti moguće videti i prelet Međunarodne Svemirske Stanice oko 16 sati i 51 minuta i to baš prividno u blizini pomenutih planeta. Izaći će iznad jugozapadnog horizonta i dostići magnitudu oko -3. Preći će preko sazvežđa Strelac, pa preko Jarca i Vodolije, zatim Ribe…

Ne propustite priliku da fotografišete ovaj susret dve, odnosno tri planete i pošaljate nam  vaše fotografija da ukoliko želite ih podelimo na našoj FB stranici

Ipak, kako to obično bude kada je na nebu nešto zanimljivo, verujem da mnogi od nas zbog vremenskih uslova neće biti u prilici da posmatraju i fotografišu ovaj nebeski susret.

Na stranu priču o vremenskim uslovima, Mesec star 27 dana (5%) zalazi u 15:05 neće dok će Sunce zaći u 16:03. Oko 20 minuta nakon zalaska Sunca moći ćemo da posmatramo konjukciju.

Oko 16:30 Venera i Jupiter neće biti u povoljnom položaju za posmatranje jer će se nalaziti na svega 8-9 stepeni iznad horizonta, dok će se Saturn tada zauzimati položaj na oko 18-19 stepeni iznad jugozapadnog horizonta.

Venera, Jupiter i Saturn u sazvežđu Strelac u nedelju 24. novembra 2019. godine:

konjukcija jupiter venera
Konjukcija Venere i Jupitera u društvu Saturna 24.11.2019. – foto: Stellarium

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s