Slikovito upoređivanje veličina prirodnih satelita – od Fobosa do Ganimeda

U Sunčevom sistemu postoji veliki broj prirodnih satelita koji kruže oko planeta, ali postoje i planete oko kojih ne kruže ovakvi sateliti, kao npr. oko Venere i Merkura.

Veličine satelita se veoma razlikuju, pa tako imamo Marsove satelite Fobos i Demos koji su nešto više od velikih stena nepravilnog oblika do Ganimeda, Jupiterovog satelita većeg od planete Merkur.

U sledeći grafikon ili sliku je uklopljen najveći mesec svake planete, a zbog upoređivanja su tu i planeta Merkur i planetoid Pluton.

U centru  crna tačka predstavlja Marsov satelit Fobos. Fobos je udaljen od Marsove površine 9377 km i time predstavlja satelit koji je najbliži matičnoj planeti. Očekuje se da će, zbog svoje specifične orbite, za najviše 100 miliona godina pasti na Mars. Prečnik mu je oko 22 km, a po obliku više podseća na neki nepravilni asteroid nego na ostale prirodne satelite u Sunčevom sistemu.

Sledeći je satelit Titanija, najveći Uranov satelit. Orbitira oko Urana na udaljenosti od oko 460 000 km i ima prečnik od 1600 km.

biggestmoon
Upoređivanje veličina prirodnih satelita – foto: Elisabeth Roen Kelly / John Wenz

O Plutonu je ovde često pisano, a na slici prikazan manjim isprekidanim krugom. Ima prečnik od 2370 km i udaljen je od Sunca 39,5 AJ što bi u kilometrima iznosilo 39,5 x 149 600 000 = 5,909,200,000 km. Iako je manji od čak sedam prirodnih satelita u Sunčevom sistemu on poseduje sistem od čak pet poznatih satelita.

Na grafikonu veći od Plutona je Triton, najveći Neptunov satelit. Ima prečnik 2706 km i kruži po orbiti koja je od planete udlaljena oko 354 000 km.

Nakon Tritona na slici je naš Mesec. Prečnik Meseca je 3475 km, dok je njegova prosečna udaljenost od Zemlje 384 400 km.

Većim isprekidanim krugom je prikazan Merkur. Veći je od Meseca, ali manji od Titana i Ganimeda. Udaljen je od Sunca u proseku 57,9 miliona km, ima prečnik od 4 888 km i ne poseduje prirodne satelite.

Titan je najveći Saturnov satelit i poseduje gustu atmosferu. Prečnik mu je 5 150 km i kruži po orbiti koja je udaljen od Saturna 1 221 880 km.

I na kraju najveći satelit u Sunčevom sistemu i najveći Jupiterov satelit Ganimed sa prečnikom od 5270 km. Orbitira oko Jupiter na udaljenosti o 1 070 400 km.

Zanimljive fotografije

phobos-mars-express
Fobos iznad Marsa – foto: Mars Express / ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum)
pluton
Ledene planine i ravnice na Plutonu – foto: NASA
ganimed
Ganimed – foto: NASA/JPL

Mesec5

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s