Venera u zvezdanom jatu Plejade

Kada se Venera na svom putu po nebeskoj sferi nađe u zvezdanom jatu Plejade imamo priliku da napravimo zanimljivu astrofotografiju, posmatramo golim okom još jednog sjajnog privremenog člana ovog zvezdanog jata, kao i da Veneru i zvezdano jato smestimo u isto vidno polje okulara.

Venera sa svojom magnitudom -4,4 blista nakon zalaska Sunca, dok je sazvežđe Bik zajedno sa Plejadama (magnitude 1,3) u njemu nisko prema horizontu i za otprilike mesec dana biće nevidljivo na nas.

O Plejadama, najpoznatijem zvezdanom jatu

Rasejano zvezdano jato Plejade (u narodu poznato kao Vlašići) udaljeno je od nas oko 380 svetlosnih godina. U NGC katalogu (New General Catalogue – novi opšti katalog) nosi oznaku 1435, dok je u Mesijeovom katlogu prepoznatljivo po oznaci M45.

Venera je od Zemlje udaljena u proseku oko 40 miliona km, a ovaj podatak je naveden da biste probali da uporedite u mislima ova rastojanja. Teško je zar ne?

Ovaj susret je zakazan u petak 3. aprila nakon zalaska Sunca, a da bi ga videli potrebno je da vam u ovoj izolaciji prozor, terasa ili dvorište gledaju na zapad.

Zanimljivo će izgledati i 4. aprila.

_________________________________________
Izvor slike na vrhu: stellarium.org

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s