Tramp potpisao naredbu o američkom iskorišćavanju resursa van Zemlje

Sjedinjene Američke Države imaju jasan cilj, a to je iskorišćenje resursa van naše planete. U to spadaju Mesec, planete i asteroidi.

Predsednik Amerike Donald Tramp je 6. aprila potpisao naredbu kojom se uspostavlja  amarička politika o iskorišćavanju resursa van Zemlje, odnosno resursa sa drugih nebeskih tela.

Objavu Bele Kuće o ovoj naredbi možete pročitati na adresi ispod:

Executive Order on Encouraging International Support for the Recovery and Use of Space Resources

Deluje da ovakav postupak Amerike nije potpuno u suprotnosti sa “Sporazumom o Svemiru” iz 1967. godine, ali se postavlja pitanje ko će od država potpisnica kontrolisati buduće korišćenje vanzemaljskih resursa (trebalo bi da to rade sve države). Iako ovo možda trenutno deluje daleko sve se više ulaže u buduće iskorišćavanje resursa iz svemira i u bliskoj budućnosti se to mora desiti. Dok su manje razvijene zemlje primorane da razmišljaju samo o lokalnim problemima, razvijene imaju i drugih mogućnosti.

Podsetimo se da je Američki predsednik Donald Tramp počeo da ostvaruje svoj plan o vojnom zapovedništvu za svemir kada je naredio Pentagonu da pripremi plan zakona o svemirskim snagama kao šestom entitetu američkih oružanih snaga.

O američkim svemirskim snagama

Ova najnovija Trampova naredba ima za cilj da osnaži položaj SAD-a dok pregovara sa međunarodnim partnerima kako bi se pomoglo programu “Artemis”.

Ovaj program ima za cilj da na Mesec pošalje dva astronauta 2024. godine i da do 2028. godine uspostavi stalno prisustvo astronauta na Mesecu, baš kao što je to sada moguće na ISS-u. Ipak, uspostavljanje uslova za boravak i rad na Mesecu će biti znatno zahtevnije. Prvi naredni korak na Mesecu bi trebalo da napravi astronautkinja.

Međutim, program “Artemis” je zamišljen da ide i dalje, odnosno do Marsa. Očekuje se da nakon 2030. godine prvi astronaut kroči i na Mars. S obzirom da su mnogi programi podložni pomeranjima datuma početka (npr. James Webb Space Telescope) i ove nevedene godine treba uzeti sa rezervom.

_________________________________________________

Slika na vrhu: Rudarenje na Mesecu

Image: © James Vaughan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s