Satelitski snimci beleže dalji pad zagađenja u vreme pandemije

Nakon objavljenih satelitskih snimaka drastičnog pada koncentracije azotdioksida iznad severne Italije u vreme pandemije, sada je NASA to objavila za severoistočnu obalu SAD-a.

Tokom proteklih nekoliko nedelja NASA-ino satelitsko merenje pokazalo je značajno smanjenje zagađenja vazduha iznad severoistočnog dela SAD-a, a prema izveštaju koji je podnet 9. aprila 2020 godine. Smanjenje zagađenja vazduha je primećeno i iznad većeg dela Evrope, ali i ostatka sveta.

Dve fotografije iznad pokazuju koncentraciju azotdioksida u atmosferi iznad pomenutog severoistoka. Azotdioksid se primarno emituje iz sagorevanja fosilnih goriva u saobraćaju i proizvodnje električne energije. Na taj način jasno pokazuje promenu ljudskih aktivnosti.

Koncentracije ovog toksičnog gasa variraju iz godine u godinu, međutim ovaj mart pokazuje najniži nivo atmosferskog azotdioksida od 2005. godine.

Podaci pokazuju da je koncentracija azotdioksida u martu ove godina za 30% niža u regionu koridora I-95 od Vašingtona do Bostona u odnosu na prosečnu martovsku koncentraciju od 2015 – 2019 godine.

Slična smanjenja atmosferskog azotdioksida zabaležena su i u drugim delovima Sjedinjenih država.

Nitrogen_dioxide_concentrations_over_France_article
foto: ESA

Slika iznad pokazuje kako je Evropska svemirska agencija videla smanjenje zagađenja, odnosno atmosferskog azotdioksida iznad dela Evrope.

_____________________________

Izvor: Earthsky.org

Slika na vrhu: NASA

 

One thought on “Satelitski snimci beleže dalji pad zagađenja u vreme pandemije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s