Kraj za Spirit?

Nakon duge operacije spašavanja Nasinog rovera Spirita, koji je od maja prošle godine zaglavljen u Marsovom pesku, naučnici su odlučili da odustanu od daljeg spasavanja.

Ova odluka je donšena pre nekoliko dana, iako  je poslednji pokušaj bio znatno povoljniji od prethodnih.

Pored svih muka oko utonilih točkova u Marsov pesak, solarni paneli na Spiritu su prekriveni sitnom prašinom koja sprečava Sunčeve zrake da dođu do panela i time rover dobija znatno manje energije, a vrh svega je to da nailazi Marsova zima.

Međutim, naučnici će i narednih 4 nedelja pokušavati da spasu Spirit, pa ko zna…možda im i uspe, jer većina dosadašnjih pokušaja manevrisanja u cilju spasavanja je dovodilo do još većeg ukopavanja točkova.

Upravo je ovaj rover zaslužan za otkriće vode na Marsu i neverovatno sitne prašine kakva na Zemlji ne postoji, a to je ona prašina u koju su upali njegovi točkovi.

Ali s obzirom da je misija trebala da traje 90 dana, a Spirit je na Mars sleteo 3. januara 2004. godine, on je uradio više nego veliki posao i zasluženo ide u penziju. Ukoliko preživi Marsovu zimu, naučnici će tada ponovo pokušati da stupe u kontakt sa njim, a koliko je to izvodljivo…videćemo.

Ovo je snimak sa kamere na Spiritu na kome se vidi poslednji pokušaj spasavanja koji je dao nadu naučnicima da možda mogu još nešto da urade, ali nema, nažalost, više vremena što zbog manjka energije, što zbog nadolazeće zime.

3 thoughts on “Kraj za Spirit?

  1. Gagi

    Mislim da je bila na B92. Vodili je ona dvojica blesavih Dušana.

    Elem, posle toliko godina upotrebe i davno prošlog garantnog roka, Spirit bi koristili samo još kod nas. Jes’ da bi posećivao često majstor Miću, al’ to nije zato što majstor Mića nema pojma već je u pitanju fabrička greška.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s