Okolina zvezde Betelgez (slika)

ESO

Pomoću VISIR instrumenta na Very Large Telescope (VLT) – ESO, snimljena je složena i svetla maglina oko zvezde Betelgez detaljnije nego ikad pre.

Betelgez je crveni superdžin i jedna od najsjajnijih zvezda na našem nebu. Prečnik je jednak 4,5 puta prečnika Zemljine orbite oko Sunca. Kada bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca u njenoj unutrašnjosti bi se našle sve unutrašnje planete Sunčevog sistema – Merkur, Venera, Zemlje i Mars, a njene granice bi bile blizu Jupiterove orbite.

Maglina koja je snimljena oko zvezde prostire se do udaljenosti od 60 milijardi km od njene površine, odnosno 400 rastojanja Zemlja – Sunce.

Crveni superdžin kao Betelgez predstavlja fazu u životu jedne masivne zvezde, nakon koje zvezda može završiti svoj životni vek kao supernova. Upravo to se očekuje i sa Betelgezom. Postoji verovatnoća da se taj događaj već odigrao, a da zemljani sada samo čekaju da ta svetlost stigne do nas.

Mali crveni kružić u sredini slike je vidljiva površina Betelgeza, a maglina oko ove zvezde je nevidljiva u vidljivom delu elektromagnetnog spektra. Ova slika je u napravljena u infracrvenom delu spektra i jasno je vidljiv asimetričan oblik magline.

Okolina Betelgeza u IC delu spektra - Foto: ESO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s