Pomoću svemirskog teleskopa Habl i njegove Wide Field Camere 3 otkriven je četvrti satelit koji kruži oko patuljaste planete Pluton. Novootkriveni satelit za sada nosi oznaku P4, a otkriven je tako što je potraga bila usmerena na otkrivanje mogućeg prstena oko Plutona, ali umesto prstena otkriven je satelit.

P4 je najmanji od svih Plutonovih, do sada, poznatih satelita. Procenjuje se da mu je prečnik svega od 13 do 34 km, ali će se uskoro verovatno znati preciznije. Radi upoređivanja, Plutonov najveći satelit Haron ima prečnik od 1043 km, dok Nix ima 32, a Hydra 113 km.

P4 - Foto: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI institute)

Prva fotografije je napravljena 28. juna, dok je druga 3. jula 2011. godine. Jasno se vidi pomeranje satelita oko Plutona, dok se na donjoj slici vidi i smer njihovog kretanja.

Nix i Hydra su otkriveni 2005.godine, dok je Haron otkriven 1978. godine.

Iako je Habl veoma moćan instrument naučnici su i dalje u čudu jer su uspeli da vide tako mali objekat na skoro 5 milijardi km udaljenosti.

Smer obratanja - Foto: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI institute)

Poznato je da je Pluton nekada bio deveta planeta u Sunčevom sistemu i da poseduje 3 satelita (sada ih ima 4) koji kruže oko njega, a najpoznatiji je Haron. Međutim, od 2006. godine ova planeta je dobila status planetoida, odnosno patuljaste planete. Evo zašto.

U januaru, 2005. godine Mike Brown i njegov tim sa Palomar Observatory u Kaliforniji su otkrili nebesko telo 136199 Eris koje je za 27% veće od Plutona. Tako je ovo nebesko telo postalo deveto po veličini u Sunčevom sistemu, odnosno zauzelo je Plutonovo mesto.

Tako je Međunarodna Astronomska Unija 2006. godine došla do zaključka da je verovatnoća nalaženja još takvih tela u Sunčevom sistemu velika i da je potrebno da se preispita dosadašnja definicija planete. Tada je Pluton postao Planetoid i sada nosi oznaku ili naziv 134340 Pluto.

Otkriće Erisa (Eride) je delimično promenilo naše shvatanje o Sunčevom sistemu.

Putanje Plutonovih satelita - Foto: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)