U pitanju je novi NASA – in program, “Eyes on the Solar System”, koji nam omogućava da u 3D okruženju posmatramo Sunčev sistem, planete u njemu, kao i letelice koje istražuju planete Sunčevog sistema, a neke od njih su sada već daleko od njega. Treba napomenuti da je za ovo putovanje potreban brži internet.

Ukratko o programu:

Postoji veliki broj opcija i veoma je lako koristiti ih. Program još uvek nije završen i očekuju se nove misije koje možemo pratiti i još detalja. Potrebno je samo instalirati (sekund posla) ono što se traži sa desne strane nakon klika na link: http://solarsystem.nasa.gov/eyes/  i let može da počne.

Možete birati između: Explore Juno (najnovija NASA-ina misija za istraživanje Jupitera) ili Explore the Solar system. Zatim možete birati šta ćete pratiti. Klikom na imenovani objekat pisaće pored click to zoom, dakle još jedan klik i zumirate objekat. Na dnu programa su opcije kojim upravljete, pored korišćenja miša i tastatute. Sve u svemu ne razlikuje se posebno od ostalih programa, osim u nekim detaljima. Ali je jaaaako zanimljivo.

Još jedna napomena: za svaki objekat i svaki klik je potrebno sačekati da se učita. Dakle, bez žurbe i uživajte.