Veštački satelit bi uskoro trebao da sa uputi kroz atmosferu prema površini Zemlje. Satelit težine 6,5 tona je star 20 godina i trebalo bi krajem septembra ili početkom oktobra da uleti u atmosferu. Problem je, kako je NASA navela, to što se ne zna još uvek gde će pasti.

Lansiran je 1991. godine pomoću šatla Discovery, koji je zajedno sa ostalim šatlovima otišao u penziju, odnosno muzej.

Očekuje se da veći deo satelita sagori u atmosferi, a da će do površine Zemlje stići samo manji delovi. Do sada niko nije nastradao od veštačkog otpada iz Svemira, a tako se očekuje da bude i ovog puta. Inače, padanje svemirskog otpada na Zemlju se već dešavalo i do sada je sve bilo u redu.

Prognoze su da je šansa da delovi satelita nekog pogode 1:3200. Ipak, ovakav nekontrolisan pad veštačkog otpada je redovna stvar, ali je obično mnogo manji od satelita UARS i obično u potpunosti izgori u atmosferi.

Na letelici ne postoje otpadne materije koje mogu ugroziti životnu sredinu, ali su apelovali na one koji slučajno naiđu na neki deo da ga ipak ne dodiruju, već da prijave nadležnim službama njegovu lokaciju.

Prema nekim dosadašnjim saznanjima očekuje se da otpad može da zavši na prostoru od severne Kanade pa do juga Južne Amerika.

Više informacija imate na sajtu NASA -e: http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html