Ovih dana je na nebu, pomoću manjih instrumenata, moguće naći i posmatrati kometu C1/2009 P1 Gerrard.

Na sledećoj mapi možete pratiti njeno kretanje od septembra pa do polovine februara.  Gotovo celokupan taj period će provesti u sazvežđu Herkules koji je sada vidljiv noću visoko na nebu. Međutim, kako vreme bude prolazilo ovo sazvežđe će biti sve niže i niže prema horizontu tako da će već polovinom januara zalaziti sa početkom mraka, ali će se ponovo pojavljivati nakon ponoći. Ipak, pojavljivanje nakon ponoći nije od neke koristi, pošto će to ipak biti zima. Herkules će se i u ostalom periodu kretati slično, samo po drugoj satnici.

U ovom periodu će kometa biti ispod 8 magnitude. Sledi mapa na sledećem linku:

Putanja komete Gerrard

Takođe, možete pratiti njeno kretanje pomoću astronomskog programa Stellarium. Potrebno je samo preko posebnih opcija ubaciti kometu u program. Prema ovom programu kometa je trenutno magnitude oko 8 magnitude, a to znači da se može videti i malim teleskopom. Granica koju ljudsko oko može videti u odličnim posmatračkim uslovima je blizu šeste magnitude.

Program možete preuzeti na sledećem linku: https://svemir.wordpress.com/2010/09/21/stellarium-program-za-upoznavanje-nocnog-neba/ 

Evo kako je izgledao prolaz komete Gerrard pored zbijenog zvezdanog jata, 26. avgusta: