Kometa Elenin koja je plašila mnoge kao jedna od onih zbog koje će Zemlja doživeti katastrofu i sama je doživela tako nešto. Na ovaj način su po milioniti put propala predviđanja o smaku sveta i prognoze da je običa kometa ustvari izmišljena planeta Nibiru, a dokle će se ljudi baviti takvim stvarima…verovatno do stvarnog sudnjeg dana. 🙂

Kometa Elenin – L. Elenin / ISON-NM Observatory

Kao što su posmatrači ove komete i naslutili, eksplozija koja se dogodila na Suncu 19. avgusta je veoma uticala na kometu Elenin i ona se skoro raspala. Neko vreme nije bilo moguće posmatrati je jer je bila iza Sunca, ali kada je došla u povoljan položaj za posmatranje upravo je prvi snimio onaj ko je i otkrio, Leonid Elenin. Na slici se vidi sa je od nje ostao smo bledi oblačić.

Ono što je Leonid rekao: možemo reći da se kometa uglavnom raspala, sve govori.

Trenutno ne pada ispod 18. magnitude, a pre udara materije sa Sunca prognoze za ovaj period su bile da će joj sjaj dostići 6. magnitudu. Ovo je sasvim dovoljno da se stvori slika o tome koliku je štetu pretrpela.

U budućnosti će se ova kometa moći posmatrati samo velikim teleskopima, tako da će mnogi astronomi amateri biti uskraćeni tog zadovoljstva da je posmatraju. A znam da su mnogi to imali u planu, a među njima sam bio i ja.

Povezani tekstovi:

Kometa Elenin uskoro blizu Zemlje 

Da li će se kometa Elenin raspasti?

Da li je ovo kraj za kometu Elenin?