Asteroid 2012 BX34 - foto: E. Credit: Guido, G. Sostero i N. Howes

Mali asteroid sa službenom oznakom 2012 BX34  je danas 27. januara proleteo na svega 59 000 km od površine Zemlje. Poređenja radi udaljenost Meseca je prosečno 384 000 km.

Otkriven je pre nekoliko dana od strane Catalina Sky Survey u Arizoni.

Animaciju preleta ovog asteroida blizu Zemlje možete pogledati na sajtu njenih autora: http://remanzacco.blogspot.com/2012/01/2012-bx34-close-approach.html

Na istom sajtu možete videti i ostale podatke o opremi kojom je fotografisano, kao i podatke o samoj slici i animaciji. Autori ove animacije su Ernesto Guido, Giovanni Sostero i Nick Howes sa opservatorije Remanzacco u Italiji, ali su za ovu priliku koristili observatoriju GRAS u Novom Meksiku. Njihovi radovi su već više puta prikazani na ovo blogu. Zaključak je da veoma vredno rade kada su u pitanju asteroidi koji preleću iznad naših glava.

Procenjeno je da asteroid ima u prečniku maksimum 18 metara, tako da se svrstava u veoma male. Međutim, u poslednje vreme su sve češća otkrića preleta ovakvih nebeskih tela i lako se može zaključiti da je to ipak česta pojava. Sigurno je mnogo onih koji prođu neopaženo.