Noćno nebo je narednih dana idealno za posmatranje

Noćno nebo će narednih dana biti idealno za posmatranje golim okom, a uz amatersku opremu još bolje, ukoliko vremenski uslovi dozvole. Radi se o sledećem.

Narednih dana biće vidljiv veliki broj planeta, za šta vam neće biti potrebna astronomska oprema da bi ste ih prepoznli. Dovoljno je samo znati koji deo noćnog neba posmatrati i na taj način prepoznati sjajne zvezde i planete.

Od planeta je moguće videti Mars, Veneru, Saturn, Jupiter, Merkur, Uran, kao i asteroid Vestu i planetoid Ceres. Neke od ovih objekata je moguće videti bez opreme, dok je za ostale potreban barem dvogled (preporuka: minimum 7×50).

Pored navedenih objekata tu su i sazvežđa zimskog neba koja sadrže jako sjajne zvezde pomoću kojih je lako prepoznati određena sazvežđa.

Krenimo od planeta. Podatke koje ću navesti u tekstu važe za petak, 24. februar, ali slične pozicije planeta i magnitude su i nekoliko dana pre i posle ovog datuma, ali ipak se razlikuju.

Na istoku će se crvenksti Mars iznad horizonta pojaviti oko 18h, dok će za posmatranje biti pogodan već oko 19h. Tada će njegova magnituda iznositi – 1.12, a nalaziće se u sazvežđu Lav. U odnosu na Mars lako možete prepoznati dve najsjajnije zvezde u Lavu, Denebolu i Regulus.

Mars u sazvežđu Lav

Na suprotnoj strani neba, zapadu, oko 18h nalaziće se Jupiter u sazvežđu Ovan, mlad Mesec, Uran, asteroid Vesta i Venera u sazvežđu Ribe, dok će planetoid Ceres biti u sazvežđu Cetus (Kit).

Magnitude ovih nebeskih tela u to vreme će biti:

Golim okom je moguće u idealnim uslovima videti nebeske objekte do šeste magnitude, ali to je velika retkost i takvu lokaciju treba naći. Koliko je tamno vaše noćno nebo možete uporediti >>>>ovde. Tako da od navedenih objekata golim okom je moguće videti Veneru i Jupiter. Već nakon 19h Vesta i Uran će biti ispod zapadnog horizonta.

Takođe na ovom delu neba možete posmatrati i nama najbližu galaksiju i ujedno najudaljeniji objekat koji možemo videti golim okom u povoljnim posmatračkim uslovima – galaksiju Andromedu u istoimenom sazvežđu.

Venera, Jupiter, Uran, Ceres,Vesta i Mesec

Što se tiče Saturna on će se iznad istočnog horizonta naći oko 22h, a za posmatranje će biti pogodan već oko 23h, mada može i malo pre toga. Njegova magnituda će iznositi -1.05 i nalaziće se u sazvežđu Devica. U njegovoj blizini će biti lako prepoznati sjajnu zvezdu Spiku.

Saturn u Devici

Planeta Merkur će tih dana takođe biti vidljiva, ali i dalje će njena pozicija biti jako blizu Sunca kada će imati magnitudu -1.06. Međutim ako sačekate 5. mart tada će njegova pozicija biti povoljnija i biće malo dalji na nebu od Sunca. Tog dana ćete odmah nakon zalaska Sunca moći videti Merkur čija će magnituda dostići -0.21. Merkur će biti u sazveđu Ribe zajedno sa Vestom i Uranom, dok će Venera tada već praviti društvo Jupiteru u sazvežđu Ovan.

Merkur u sazvežđu Ribe (5. mart)

Pored ovih nebeskih tela teško je zaobići najsjajniju zvezdu na našem nebu – Sirijus i sazvežđe Veliki Pas, zatim sazvežđe Orion i njegove zvezde Betelgez, Rigel i Belatrix, kao i sazvežđa Bik i u njemu crvenkasto-narandžastu Aldebarn i u njenoj blizini rasejano jato Hijade, kao i nezaobilazno zvezdano jato Plejade.

Ova sazvežđa možete naći tako što ćete 24. februara od jupitera skrenuti pogled malo prema jugu. Najlakše je pored Sirijusa (koji će biti najniži na nebu) naći sazvežđe Orion. O Orionu i ono što možete videti u njemu pročitajte >>>>ovde. Kada uočite Orionov pojas jednostavno povučete zamišljenu liniju preko njega na dole i nailazite na Sirijus i sazvežđe veliki Pas, a ako krenete na gore nailazite na Aldebaran i sazvežđe Bik.

Ako imate malo povoljnije uslove možete golim okom videti i najpoznatiju maglinu severnog neba – M42 u Orionu.

Taj raspored sazvežđa će izgledati ovako:

Sazvežđa Veliki Pas, Orion i Bik

Mesec će te noći biti na zapadnom nebu, ali neće praviti problema za posmatranje jer će tek izlaziti iz faze mladog meseca i biće jedva vidljiv njegov srp.

Ukoliko posedujete bolji fotoaparat ne propustite priliku da napravite par fotografija ovakvog noćnog neba.

Više o sazvežđima i drugim nebeskim zanimljivostima pročitajte >>>>ovde.

Mesečeve faze:

Mesečeve faze - izvor: timeanddate.com

Naravno, pored sezonskih sazvežđa, tu su uvek i cirkumpolarna sazvežđa, odnosno sazvežđa koja nikada ne zalaze ispod horizonta posmatrano sa vaše lokacije, kao što su Veliki Medved, Mali Medved, Kasiopeja, Cefej, Zmaj. Ukoliko vremenski uslovi dozvole uvek treba iskoristiti priliku pogledati i njih, bez obzira što ih možete posmatrati tokom cele godine.

O sazvežđu Veliki Medved i ono što možete videti u njemu pročitajte >>>>ovde.

Za slike je poslužio Stellarium.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s