Najnovija dešavanja na Suncu

Sunce je ponovo veoma aktivno. Nakon ogromne eksplozije (klase X5.4), koja se dogodila 7. marta, ponovo je došlo do eksplozije i izbacivanja koronarne mase. Sat vremena nakon solarne baklje klase M6.3 došlo je do izbacivanja koronarne mase čija je evolucija prikazana na slikama NASA-ine letelice Solar Heliospheric Observatory (SOHO). Na svakoj slici je naznačeno vreme.

Ova masa izbačena sa površine Sunca će stići do Zemlje 11. marta i kreće se brzinom od oko 1120 km/s. Verovatno neće biti nikakvih problema na Zemlji.

Izbacivanje koronarne mase - SOHO

Najveći broj eksplozija se u prethodnom periodu dogodio u aktivnom regonu 1429. Ovaj aktivni region je do sada proizveo tri solarne baklje klase X i veći broj baklji klase M.

Aktivan region 1429 - NASA

Više o klasama:

Sunčeve baklje se dele na A, B, C, M ili X, prema površinskom toku energije (W/m2), kada se meri X zracima talasne dužine 0,1 do 0,8 nm, iz blizine Zemlje, kao npr. sa letelice GOES. Svaka klasa ima površinski tok energije 10 puta veći od prethodnog. Unutar klasa je podela od 1 do 9, tako na primer X2 klasa je dva puta snažnija od X1. Najsnažnije klase M i X su često povezane sa različitim smetnjama u Zemljinoj atmosferi.

Ovako je izgledala eksplozija 7. marta:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s