Saturn, Spika i Mesec – 6. april

Susreti, odnosno konjukcije nebeskih tela su veoma popularne u poslednje vreme. Često Mesec dobro posluži za lakše pronalaženje nekih nebeskih objekata, odnosno kada je on u konjukciji sa nekim nebeskim objektom.

Saturn se sada nalazi u sazvežđu Devica, veoma blizu zvezde Spike, najsjajnije zvezde u ovom sazvežđu. Mogu se relativno lako naći i posmatrati na istočnom nebu, a najpovoljnije vreme za posmatranje ovih dana je posle 21h.

Međutim, Mesec će 6. aprila znatno olakšati pronalaženje Saturna i Spike jer će biti odmah tu pored njih, prividno naravno. Položaj ova tri nebeska tela će izgledati kao na slici:

Saturn, Spika i Mesec - 6. april

Baš te večeri će Mesec biti u fazi punog meseca (tabela na dnu teksta) što će znatno umanjiti sjaj Saturna i Spike. Saturn će biti magnitude 0,81 i udaljen od Zemlje 8,73188 AJ (astronomska jedinica – srednje rastojanje Zemlja – Sunce), dok će Spika biti magnitude 0,95. Spika je udaljena od nas 262 svetlosne godine.

Do polovine avgusta Saturn će malo promeniti položaj u odnosu na Spiku, ali će mu se pridružiti i planeta Mars i biti izmenju njega i Spike. Tih dana će im i Mesec na kratko praviti društvo, tako da će Saturn, Mars, Spika i Mesec biti prividno blizu na nebu u sazvežđu Devica. Ovaj susret će biti vidljiv odmah nakon zalaska Sunca, ali ovaj put na zapadnom nebu.

Mars polovinom avgusta

Više o Mesecu, njegovom nastanku i kretanju, fazama, njegovom uticaju na Zemlju, fizičkim i hemijskim karakteristikama… možete pročiteti u tekstu podeljenom na tri dela:

  1. Naš Mesec (I deo)

  2. Naš Mesec (II deo)

  3. Naš Mesec (III deo)

Više o Saturnu:

Izvor: timeanddate.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s