Tokom astronomskih pomatranja često je potrebno kod potrage za manje poznatim nebeskim objektima da bacite pogled na zvezdane

Zvezdana karta

karte. Međutim, problem je naravno mrak i oči koje su se navikle na taj mrak. Prvim pogledom na noćno nebo vidite mali broj zvezda, ali nakon 20-ak minuta taj broj je daleko veći. Ukoliko osvetlite zvezdanu kartu baterijskom lampom sa belim svetlom tokom posmatranja to će napraviti veliki problem, jer će vam biti potrebno još najmanje nekoliko minuta da bi se oči ponovo delimično navikle na mrak, pa tek onda možete nastaviti sa posmatranjem. Osvetlite zvezdanu kartu nekoliko puta tokom posmatranja i ukupno vreme aktivnog posmatranja se drastično smanjuje.

Na sledećem linku možete pogledati odlične karte mesijeovih objekata u pdf-u:

Klikni na ikonicu

Često sam na posmatranjima nosio laptop i preko njega tražio objekte (naravno koristio night mode). Međutim, to je samo transport viška opreme za vizuelno posmatranje.

Nakon duže potrage za kvalitetnom lampom sa crvenim svetlom, napokon sam je pronašao u teleskop centru, pošto je ranije nije bilo ni tamo.

Lampa je odlična, može se regulisati jačina svetla (što je jako bitno), a takođe može se po potrebi koristiti i kao bela lampa. Svetlo se menja jednim klikom sa crvenog na belo i obrnuto.

Pored pregleda zvazdanih karti crveno svetlo može da se koristi i za delove opreme. Pri korišćenju crvenog svetla kod astronomskih posmatranja nije potrebno da se vid ponovo adaptira na mrak.

Ovako izgleda taj novi deo opreme za astronomska posmatranja: Sky-Watcher LED Night Vision.