SuperMesec 2012

Još jedan tzv. SuperMesec na nebu iznad naših glava desiće se 5/6. maja. Ovaj senzacionalni naziv, koji ima Mesec kada je najbliži Zemlji u određenoj godini, je solidno neopravdan, a razlog za to je što je ova pojava jedva primetna. Ukoliko želite da što bolje primetite razliku posmatrajte Mesec na izlasku, odnosno kada se pojavi iznad istočnog horizonta i to recimo između zgrada ili krošnji drveća, ali niko ne garantuje da ćete je primetiti.

Mesec se tokom svog okretanja oko Zemlje nalazi na različitim rastojanjima od nje. Razlog tome je njegova putanja koja ima eliptični oblik. Na taj način, kada je Mesec udaljeniji od Zemlje njegov prividni prečnik na nebu je manji, a kada je bliži njegov prividni prečnik je veći. U ovom slučaju će Mesec u perigeju (najbliže rastojanje) biti udaljen od Zemlje 356 953 km. (tabela – izvor)

Kada je Mesec (ili bilo koje drugo nebesko telo) najbliži Zemlji kažemo da je u perigeju, a kada je najudaljeniji kažemo da je u apogeju. Dok Mesec napravi jedan krug oko Sunca prođe kroz jedan perigej i jedan apogej. U sledećoj tabeli možete pogledati najmanje i najveće udaljenosti Meseca za 2012. godinu:

Udaljenost Meseca tokom godine

Prošlogodišnji SuperMesec je bio svetliji od prosečnog punog Meseca za oko 30%, dok će ovogodišnji biti svetliji za oko 16%.

Kada je u perigeju, Mesec ima povećan uticaj na plimu. Međutim to nije razlog za brigu. Talasi se u tim slučajevima povećaju svega nekoliko centimetara i to na određenim mestima. Takav uticaj ne može imati za posledicu pomeranje tektonskih ploča i pojavu razornih zemljotresa, kao što tvrde oni koji zarađuju na neupućene.

Citiram deo teksta sa sajta Blica o ovom događaju u kome je lepo objašnjeno o uticaju Meseca na ljude. Uvek poslušajte stručnjake ne astrologe:

Samoubistva, saobraćajne nesreće, svađe, nesanice, samo su neke od posledica koje nastaju usled punog Meseca, tvrde pojedini astrolozi. Lekari, pak, kažu da pun Mesec utiče samo na psihički nestabilne osobe koji nervozu i depresiju neretko pravdaju silama nebeskih tela.

– Tačno je da se u noći punog Meseca javlja više pacijenata sa psihičkim tegobama, ali nikad se nije desilo da se zbog punog meseca poveća i broj onih sa zdravstvenim problemima poput povećanog krvnog pritiska, šećera ili slično. Kriza je, narod je pod velikim stresom, pa smo skloni da zdravstvene tegobe često pripisujemo nekim drugim “silama”. Naravno, ne treba zaboraviti da, kao što na ljude utiču klimatske i vremenske promene, i Mesec može imati svoj uticaj – smatra specijalista opšte medicine Milica Nikolić.

Poslušajte i pogledajte ovaj video i biće vam sve mnogo jasnije:

Ukoliko želite da saznate nešto više o Mesecu pogledajte sledeće linkove:

 1. Naš Mesec (I deo)

 2. Naš Mesec (II deo)

 3. Naš Mesec (III deo)

3 thoughts on “SuperMesec 2012

 1. Za trenutak ste me zbunili, pošto znam da u ovom tekstu nije bilo reči o tome. 🙂

  U suštini sve je ostatak neke zvezde. I mi i planete i naše sunce i asteroidi itd, itd. Svaki atom.
  Ipak, u nekim maglinama (nebulama) se trenutno formira na hiljade zvezda, a recimo planetarne nebule su ostaci davno umrlih zvezda.
  Recimo Crab Nebula (M1) je ostatak supernove.

 2. Dragica

  Veoma lepo ste objasnili završetak naše zvezde, znači sve one prelepe Nebule u svemiru ostaci
  su davno umrlih zvezda , mada te užareno mračne nebule asociraju na užas i pakao .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s