Foto: NASA, S. Gezari (JHU), A. Rest (STScI), and R. Chornock (Harvard-Smithsonian CfA)

Iako nije prvi put da neki teleskop snimi kako Crna rupa uništava neku zvezdu, ovo je ipak najbolji snimak. Poseban je i zbog toga što se uništenje zvezde vidi od samog početka, kao i da je prvi put identifikovana žrtva, dok se na snimku vidi i odbrojavanje dana koji su protekli od početka susreta zvezde i Crne rupe.

Prve dve fotografije su napravljene u ultraljubičastom delu elektromagnetnog spektra, a druge dve u vidljivom i infracrvenom delu spektra.

Ovaj prelep događaj je snimljen preko teleskopa Pan-STARRS1 na Havajima. Snimak pomaže astronomima da se bolje upoznaju sa ponašanjem Crnih rupa i kao što je i ranije bilo poznato, a ovaj snimak potvrdio, da Crne rupe veći deo vremena provode same i jednostavno čekaju trenutak kada neka zvezda zaluta i preseče joj put. A šta se nakon toga desi…vidimo na snimku.

Zbog ogromne gravitacione sile zvezda je raznesena i dok jedan deo pada u Crnu rupu, drugi deo je velikom brzinom izbačen daleko od mesta susreta. Oslobođena energija je bila slična onoj koja se oslobađa kod eksplozije supernove, ali je porast sjaja bio znatno sporiji. Maksimum sjaja je bio mesec i po dana nakon susreta, a nakon godinu dana je potpuno izbledeo.

Ovo otkriće se desilo 2010. godine. Sve se dešavalo u galaksiji udaljenoj 2,7 milijardi svetlosnih godina, dok je Crna rupa imala masu od 3 miliona Sunčevih.

Snimak je naravno kompjuterska simulacija onoga što se desilo kod ovog susreta, a što je dobijeno nakon analiza svih snimaka koji su napravljeni u dužem vremenskom periodu. Simulacija je fenomenalno urađena, a plava nepokretna tačka predstavlja Crnu rupu.

Saznajte više o Crnim rupama >>>>ovde.

Više o ovom događaju >>>>ovde