Posmatranje Perseida u noći maksimuma

Izvor: Astonomsko društvo Bor

Posmatranje je održano nekih 5-6 km od grada, a sa sobom nismo poneli ništa od astronomske opreme jer je cilj bio posmatranje Perseida.

Za nešto više od dva sata posmatrnaja videli smo preko 100 meteora, dok je mnogo njih ostalo neprimećeno dok su “padali” na suprotnim stranama od onih na koje smo gledali. Bilo je dosta sjajnih, ali znatno više onih sa malim sjajem koje iz grada nikada ne bi videli.

Prema IMO (International Meteor Organization) ovo je najbogatija godina Perseida u poslednjih nekoliko godina. Zenitski prosek po času je bio oko 150, što je znatno više od očekivanog broja:

Broj Perseida – izvor: imo.net

Iako je je radijant Perseida bio u sazvežđu Persej najmanje meteora je išli iz tog pravca. Mogli su se bukvalno videti po celom noćnom nebu, bez jasne slike o tome gde ih je bilo u najvećem broju.

Kvalitet noćnog neba na posmatračkom mestu niko nije mogao da očekuje. Bilo je jednostavno fenomenalno, prepuno zvezda i sa neverovatno jasnim Mlečnim Putem preko Velikog letnjeg truogla i sazvežđa Strelac, odnosno preko celog neba.

Nismo uspeli da snimimo prelet nijednog Perseida, ali smo napravili nekoliko fotografija onako usput.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s