Planete koje same lutaju galaksijom

Planete koje usamljene lutaju Svemirom nisu nikakava novost, ali su uvek zanimljive jer se otvaraju neka nova pitanje. Kako su završile

U sredini slike je plava tačka – CFBDSIR2149 / foto:ESO/P. Delorme

same, kako su izbačene iz matičnog solarnog sistema, da li je u pitanju planeta ili možda smeđi patuljak…

Ove planete nemaju zvezdu oko koje rotiraju, kao što je slučaj sa nama poznatim solarnim i vansolarnim planetama. Ipak, procenjuje sa da i lutajućih planeta ima u ogromnom broju, ali je njihova detekcija veliki problem.

Najnovija otkrivana planeta koja luta našom Galaksijom blizu našeg Sunčevog sistema ima službenu oznakom CFBDSIR J214947.2-040308.9. ili skraćeno CFBDSIR2149. Udaljena je od nas oko 100 svetlosnih godina, a otkrivena je pomoću Very Large Telescope i Canada-France-Hawaii Telescope. Snimljena je u infracrvenom delu spektra.

Novootkrivena planeta se, prema dosadašnjim analizama, kreće u zvezdanom jatu u pokretu AB Doradus, najbliže zvezdano jato tog tipa Suncu. Iz tog razloga se procenjuje da je planeta stara isto koliko i ovo jato. Međutim, ukoliko planeta nije deo ovog jata biće znatno teže doći do nekih podataka vezanih za nju. Dalja istraživanja će pokazati više.

Takođe, postoji i mala sumnja da je možda u pitanju i smeđi patuljak. Smeđi patuljak je ustvari neuspela zvezda koja nije uspela da sakupi dovoljno materije za započinjanje termonuklearnih reakcija. Masa smeđeg patuljka se obično nalazi između masa planeta gasovitih džinova i masa najmanjih zvezda. Ipak, šanse da je CFBDSIR2149 smeđi patuljak su za sada male, jer je procenjena masa ove planete između 4 i 7 masa Jupitera.

Dalja istraživanja će dati više informacija.

Zanimljiva umetnička vizija lutajuće planete CFBDSIR2149:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s